Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar alpolgármestere lesz Temesvárnak

2016-06-22 18:15:00

Farkas Imre lesz Temesvár egyik alpolgármestere a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Temes megyei szervezetei szerdai megállapodásának értelmében.

    A két párt közös közleményben tudatta, hogy a hatékony temesvári helyi közigazgatás biztosítása érdekében, a régebbi jó kapcsolatokra és ezek nyomán létrejött kölcsönös bizalomra alapozva, Temesvár soknemzetiségű jellegét tekintetbe véve kötöttek szövetséget, melynek révén a PNL és az RMDSZ többséget képez az önkormányzati testületben.
    A tisztségébe újraválasztott Nicolae Robu liberális polgármester munkáját az RMDSZ-es és egy liberális alpolgármester segíti. A 303 ezer lakosú, alig több mint öt százalékban magyarok által lakott Temesvárnak 1989 óta nem volt magyar alpolgármestere.
    A 27 tagú önkormányzati testületben 12 mandátumot szerzett a PNL, kilencet a Szociáldemokrata Párt (PSD), kettőt az RMDSZ, kettőt a Népi Mozgalom Párt (PMP), egyet a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és egyet egy független jelölt.
    Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: a szövetség mindkét nagy párttal tárgyalt, és az alpolgármesteri tisztség felajánlása után állapodott meg a liberálisokkal.
    A politikus felidézte: az RMDSZ-nek több mint egy évtizede az ötszázalékos küszöb átlépése is komoly erőpróba a városban. 2004-ben a szövetség kiszorult a városi önkormányzatból. 2008-tól azonban megállapodott a bánsági bolgárok, szerbek és ukránok érdekvédelmi szervezeteivel, és az RMDSZ jelöltlistájára a szláv kisebbségek jelöltjei is felkerültek. Az RMDSZ jele alatti kisebbségieknek 2008-ban és az idei választáson sikerült bejutni a temesvári testületbe.
    Halász Ferenc elmondta, a mostani kisebbségi megállapodás értelmében a jelöltlista első helyezettje - az RMDSZ képviselője - négyéves mandátumhoz jutott, a lista második és harmadik helyén szereplő bolgár és szerb jelölt egy-egy évig képviselheti közösségét. Lemondásuk után, a ciklus utolsó két évében egy második RMDSZ-es képviselője lesz a testületnek. A tanács alakuló ülését péntekre tűzték ki, ekkor erősítheti meg alpolgármesteri tisztségében a testület a 37 éves Farkas Imre mérnök-vállalkozót.