Gedeon napja van. | 2024.03.28

Klik: írásbeli megrovást kapott egy dömsödi általános iskola több pedagógusa

2016-06-22 10:00:03

 

Írásbeli megrovást kaptak azok a pedagógusok, akik egy dömsödi általános iskolában a gyermekek fehérneműjét ellenőrizték arra hivatkozva, hogy a lánymosdót valaki nem rendeltetésszerűen használja - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán az MTI-vel. Egyúttal jelezték: tévesek azok a sajtóhírek, amelyek az intézményben történtekről megjelentek.  

 

    A központ szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola egyik telephelyén valaki több alkalommal nem rendeltetésszerűen használta a lánymosdót. A tanítók többször  megkérdezték a gyerekeket, hogy ki volt az, de senki nem vállalta. Felhívták a figyelmüket a fertőzésveszélyre és a higiéniára, majd május 27-én újból előfordult az eset. Ekkor úgy döntöttek, hogy a gyerekek fehérneműjét ellenőrzik, az ügyben három pedagógus és a telephelyen dolgozó takarító vett részt. 
    A tankerülethez június 1-jén érkezett szülői bejelentés az esetről, azt követően azonnal megkezdődött a vizsgálat. Ennek során a tankerület igazgatója megállapította, hogy a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból származó kötelesség vétkes megszegését követték el. Tettük nem volt szándékos, azért tették ezt, mert tartottak a fertőzésveszélytől és a további eseteket szerették volna megakadályozni - olvasható a Klik közleményében, amelyben arra is kitértek, hogy az érintettek a tettüket megbánták, többszörösen bocsánatot kértek, amit a szülők el is fogadtak. 
    Több levél érkezett a tankerülethez a pedagógusok védelmében, ezekben szülők azt kérik, hogy továbbra is az említett pedagógusok tanítsák a gyermekeiket, hiszen tapasztalt pedagógusokról van szó. 
    A központ közölte azt is, hogy a pedagógusokat elmarasztalták, írásbeli megrovást kaptak. A technikai dolgozó szerződése július 1-jén lejár, azt nem hosszabbítják meg. 
    Emellett a szakszolgálat közreműködésével a tankerület szakember (pszichológus) segítségét ajánlotta fel a gyerekeknek és a szülőknek. Jelezték: a pedagógusok a nyár folyamán érzékenyítő tréningen vesznek részt, amelyen felfrissíthetik a gyermekvédelemmel, a gyermeki jogok gyakorlásával kapcsolatos ismereteiket.