Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jelentősen javultak a brit adóskockázati mérőszámok a Brexit-félelmek enyhültével

2016-06-21 18:51:00

 

Az elmúlt hetek folyamatos romlása után jelentősen javultak keddre Nagy-Britannia államadós-kockázati mérőszámai, miután a legújabb közvélemény-kutatások tanúsága szerint gyakorlatilag elolvadt a brit EU-tagság feladását pártoló tábor korábbi előnye, és a jó előrejelzőnek tartott fogadóipar tétjei is sokkal nagyobb valószínűséggel jósolják a bennmaradást, mint a kilépést.

 

    A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég kedd esti kimutatása szerint a brit szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) középárfolyama jelenleg 34 bázispont környékén jár a múlt héten mért 41 pontos tetőzés után. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 34 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, hétezer dollárral kevesebbe, mint a múlt héten.
    A brit államkötvények CDS-kontraktusai januárban 18 bázisponton kezdték az idei kereskedést, vagyis ennek az alapvető adóskockázati mérőszámnak az árazása még mindig csaknem a kétszerese az idei év elején mért szintnek, de a szuverén brit CDS-kontraktusokból a piac keddre kiárazta az elmúlt hét 8 bázispontos drágulásának zömét.
    A hétfőn és a kedden közzétett közvélemény-kutatások adatainak átlaga alapján az EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a választók 47 százaléka a bennmaradásra, 45 százalék a kilépésre kíván voksolni.
    A múlt héten volt olyan felmérés, amely még a kilépést pártolók tíz százalékpontos előnyét mutatta.
    Az azóta bekövetkezett hangulatváltozást jelzik a londoni fogadóirodák esélykiírásai is.
    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics kedden ismertetett számításai alapján a fogadóirodák jelenlegi esélykiírásaiból származtatott valószínűségi modell azt mutatja, hogy a fogadási cégek a múlt heti 40 százalék helyett most már csak 25 százalékos esélyt adnak a Brexitre, vagyis arra, hogy az EU-tagságról szóló csütörtöki népszavazáson a többség a kilépésre voksol. A londoni fogadóipar így háromszor nagyobb esélyt lát a bennmaradásra, mint arra, hogy Nagy-Britannia távozik az EU-ból.
    A font is erőteljesen reagált ezekre az esélylatolgatásokra: a keddi londoni kereskedés késői szakaszában 1,47 dollár/font körül mozgott az árfolyam, de a font napközben járt 1,48 dollár közvetlen közelében is, ami az idei eddigi csúcs.
    A múlt hét elején mértek 1,41 dollár/fontos árfolyammélypontot is Londonban.
    A Capital Economics keddi helyzetértékelése szerint ha a népszavazáson a Brexit-tábor kerekedne felül, akkor a font 1,20 dollár/fontra is gyengülhetne, de ha a bennmaradást pártolók győznek, az árfolyam 1,50 dollárig is erősödhetne.
    Soros György magyar-amerikai nagybefektető a The Guardian című baloldali brit napilap keddi kiadásában közölt írásában úgy vélekedett, hogy ha a csütörtöki referendumon a kilépést pártolók kerülnének többségbe, az árfolyam 1,15 dollár/font alá kerülhetne, ami 25-30 százalékos gyengülés lenne.