Emma napja van. | 2024.04.19

Múzeumok éjszakája - Hét intézményi program Nyíregyházán

2016-06-21 11:43:41

 

Hét intézményi program, közte kiállítások, koncertek, filmvetítések, színházi- és operaelőadások, sőt még vadászrepülőgépes szimulátorbemutató is várja június 25-én, szombaton, a múzeumok éjszakáján a látogatókat Nyíregyházán.

 

    Az intézmények közös, keddi sajtótájékoztatóján Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója kiemelte: a programot úgy állították össze, hogy minden korosztály tagjai megtalálják a számukra legérdekesebbnek tetsző rendezvényt.
    Hozzátette, hogy a látogatók egyetlen kisebb összegű belépőjeggyel kereshetik majd fel a nyírségi nagyváros múzeumát, továbbá a levéltárát, a Kállay-, a vízügyi- és a Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt, valamint a hittudományi főiskola híres könyvtárát, illetve a vasutas művelődési házat.
    A Jósa András Múzeumban kalandos történelmi időutazásra várják az érdeklődőket, akik három kiállítást tekinthetnek meg, közte az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékező tárlatot. Emellett robot- és lövészeti bemutató is lesz, az utóbbi az intézmény pincéjében.
    A múzeum udvarán lévő színpadon - a 16 órai kapunyitást követően - a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei előadásában a Ludas Matyi darabot tekinthetik meg a legkisebbek, s fellép Berecz András mesemondó, majd egymást követik a koncertek, a Boróka és a Prémvadászok Együttes, a Brillante Kamarakórus, az Artézis Jazz Trió, a Múzeum Rock Band és Muri Enikő előadóművész szórakoztatja a közönséget hajnalig.
    A szomszédos iparkamara udvarán pedig a honvédség, a rendőrség és a tűzoltóság tart fegyver-, jármű- és eszközbemutatót, s közte a Gripen vadászrepülőgép szimulátorába is kipróbálhatják tudásukat a pilótaság után vágyakozók.
    A levéltárban utazással kapcsolatos kiállítást és előadást rendeznek, illetve a családfa-kutatással is megismerkedhetnek az érdeklődők.
    A Kállay Gyűjteményben a budapesti Operaóperencia Társulat művészei lépnek fel, Mozart műveiből mutatnak be részleteket, két előadásban.
    A vasutas művelődési házban régi filmeket, az 1934-ben készült Meseautót, illetve az 1950-1952-ben forgatott Mágnás Miska és Állami áruház címűt vetítik, amelyekben két egykori színészóriás, Kabos Gyula és Latabár Kálmán a főszereplő.
    Az egyházművészeti gyűjteményben a görög katolikusok és Bizánc múltját ismerhetik meg a látogatók, míg a hittudományi főiskola könyvtárában ószláv könyvritkaságokat tekinthetnek meg.
    A vízügyi gyűjteményben a Felső-Tisza-vidéki ár- és belvízvédelem eszközeit állítják ki.