Auguszta napja van. | 2024.03.29

Amerikai alelnök: Trump győzelmével sérülne az amerikai demokrácia és elszigetelődne az Egyesült Államok

2016-06-21 05:57:11

 

Donald Trump esetleges megválasztásával sérülne a demokrácia az Egyesült Államokban és erősödne az Amerika-ellenesség szerte a világon - közölte hétfőn Joe Biden amerikai alelnök egy délután tartott nemzetbiztonsági konferencián Washingtonban. 

 

    Biden az Új Amerikai Biztonság Központja nevű agytröszt konferenciáján mondott beszédét nem az amerikai nemzetbiztonságnak szentelte, hanem neve kiejtése nélkül Donald Trumpot bírálta, elsősorban a milliárdos üzletember külpolitikai kérdésekről képviselt álláspontját. 
    Az alelnök szerint a republikánusok várható elnökjelöltje az elszigetelődés felé vezetné az Egyesült Államokat. Biden helytelenítette Trump elképzeléseit a bevándorlásról, a terrorizmus elleni küzdelem módszereiről és az Oroszországhoz fűződő viszony kezeléséről. Biden szerint az üzletember politikája nyomán az Egyesült Államok - és szomszédjai is - elszegényedne, valamint kevésbé demokratikussá és kevésbé biztonságossá válna. 
    "A félelem és a türelmetlenség politikája, például muszlimok amerikai beutazásának megtiltása, vagy egész vallási közösségek terroristák cinkosaiként való megbélyegzése megkérdőjelezné, hogy valóban Amerika a világtörténelem legnagyobb demokráciája" - fogalmazott Biden. 
    Hangsúlyozta: "egyes retorikák, amelyeket hallok, azt a célt szolgálják, hogy radikalizálják a világ mintegy másfél milliárd lelket számláló muszlim közösségeit". 
    A politikus leszögezte azt is: az ellenség taktikájának alkalmazása, a vízbefojtás szimulálásával történő kínzás, ártatlan családtagok fenyegetése, a civil lakosság válogatás nélküli bombázása nemcsak erőszakot tesz az amerikai értékrenden, hanem "mélyen, nagyon mélyen veszélyezteti a nemzetbiztonságunkat is". 
    Joe Biden ezzel vélhetően Donald Trump vasárnapi televíziós interjújára gondolt, ahol az elnökjelölt-aspiráns megismételte, hogy szerinte fel kell függeszteni muszlimok amerikai beutazását és az illetékes szerveknek származás szerint kellene nyilvántartaniuk a terrorista kapcsolataik gyanúja miatt megfigyelteket. 
    Biden alelnök kitért Trump Oroszországgal kapcsolatos elképzeléseire is, miszerint elnökként tárgyalna az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. "A megújuló orosz agresszió idején megölelni Putyint szerintem egyet jelentene azzal, hogy megkérdőjeleződne Amerika hosszú távú elkötelezettsége a szabad és békés Európa iránt" - fogalmazott az Egyesült Államok alelnöke.