Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németh Zsolt: Fontos a minszki megállapodás végrehajtása a kárpátaljai magyarság szempontjából is

2016-06-20 15:50:55

A minszki megállapodás végrehajtása a kárpátaljai magyarság számára fontos, Ukrajna szuverenitása szempontjából kulcsfontosságú, amit Magyarország a messzemenőkig támogat - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, az Európa Tanács (ET) öt napos parlamenti közgyűlésének első napján az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában hétfőn.

    Elmondta: a minszki megállapodás fontos része a decentralizáció igénye Ukrajnával szemben, amelyre a kárpátaljai magyarság is számít, hiszen ebben a keretben tudja az alapvető emberi és kisebbségi jogait érvényesíteni.
    Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője látogatást tesz az Európa Tanácsban, részt vesz a parlamenti közgyűlés vitáin és felszólal a néppárti frakció ülésén - tájékoztatott Németh Zsolt.
    Az Országygűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta: az Európa Tanács komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az Oroszországban bebörtönzött és a kelet-ukrajnai harcokban való részvételéért 22 év börtönbüntetésre ítélt egykori pilótanő, Nagyija Szavcsenko ukrán képviselő májusban kiszabadulhasson. Szavcsenko  most szintén részt vesz és felszólal a tanács közgyűlésén.
    Hangsúlyozta: a minszki megállapodás előírja minden fogoly és bebörtönzött szabadon bocsátását.
    Kiemelte: a közgyűlés fontosnak tartja, hogy a szeptemberben tartandó orosz parlamenti választásokon biztosítsák az Európa Tanács ellenőrzésének lehetőségét is. Arra hívta fel a figyelmet: ameddig erre nem kerül sor, addig nem lehet az Európa Tanács parlamenti közgyűlése és Oroszország közötti kapcsolatokat újraindítani.
    Arra emlékeztetett: a közgyűlést aggodalommal tölti el, hogy a grúziai parlamenti választásokat megelőzően megnövekedett a szervezett erőszak. A tanács elvárja a helyi hatóságoktól, hogy biztosítsák a szabad választások feltételeit - közölte.
    A migráció vonatkozásában Németh Zsolt elmondta: örvendetes, hogy az Európa Tanács is hozzájárul a migrációs hullám megfékezéséhez.
    Megjegyezte: a migráció csökkenéséhez a megállapodásokban foglalt kötelezettségek betartására van szükség, de arra is, hogy "az Európai Bizottság ne terjeszkedjen túl saját hatáskörén és ne zsarolja meg a tagállamokat indokolatlan javaslatokkal" - fogalmazott külügyi bizottság elnöke.
    Az Európa Tanács hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy a parlamenti közgyűlésen részt vevő képviselők NoFearNoHate címmel kezdeményezést indítottak a terrorizmus okozta félelem és gyűlölet megjelenése és terjedése megelőzéséért.
    Pedro Agramunt, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke elmondta: "harcolni kell a terrorizmus ellen a bennünket összetartó olyan értékek megőrzése mellett, mint az emberi jogok és a jogállamiság alapelvei".
    Határozott párbeszédre van szükség a gyűlölet és a bosszú teljes elutasítása mellett.Szavatolni kell a biztonságot a szabadság korlátozása, a bizalmatlanság és a félelem kialakulása elkerülésével - hangsúlyozta Agramunt.