Auguszta napja van. | 2024.03.29

Programsorozattal ünneplik az Árpád-emlékmű jubileumát Ópusztaszeren

2016-06-20 10:19:08

 

Programsorozattal ünneplik az Árpád-emlékmű 1896-os felavatásának 120. évfordulóját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A jubileum alkalmából először lesz látható egy helyen a két magyar történelmi panorámakép: a Feszty- és a Bem-Petőfi-körkép - közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője hétfőn a helyszínen.

 

    A programsorozat pénteken a magyar őstörténetet bemutató tudományos konferenciával kezdődik, és októberben Kigl Sándor alkotása, az Árpád és vezérei szoborcsoport avatásával zárul - mondta a szakember a rendezvényeket bemutató sajtótájékoztatón.
    Szombaton rendezik a tizedik Nyílzáport, a világ legnagyobb történelmi íjász seregszemléjét, melyre a Kárpát-medence minden szegletéből Ópusztaszerre sereglenek a hagyományőrző íjászok. A rendezvényen testközelből ismerhetik meg a látogatók a 10. század magyarságának életmódját, hadi kultúráját, és a pozsonyi csatára emlékezve idén is megtartják a történelmi íjász együttlövést. Az idén a Múzeumok éjszakájához csatlakozva éjfélig tartó rendezvényen sötétedés után a Körtvélytónál az íjászok tüzes nyilakat lőnek ki a 907-ben a Dunán megsemmisített bajor hajóhadat jelképező bárkára.
    Tóth Antal, az Emlékpark múzeumi csoportvezetője elmondta, hogy szeptember végén az intézmény ad helyet a Nemzetközi Körkép Társaság konferenciájának, amelynek központi témája a történelmi hűség és a fikció viszonya lesz a világ nagy panorámaképein. Erre az alkalomra Lengyelországból, a tarnowi múzeumból Ópusztaszerre érkezik az Erdélyi Panoráma, más néven a Bem-Petőfi-körkép 17 fennmaradt darabja.
    A nagyszebeni csata félévszázados jubileuma alkalmából Jan Styka vezetésével megfestett körképet bemutatása után nem tudta kifizetni az alkotást megrendelő részvénytársaság, ezért a művet a festő szétdarabolva értékesítette. A panorámakép 36 részlete maradt fenn, ebből tizenhetet őriznek Tarnowban, Bem szülővárosában. Ezeket a festményeket, a képről készült olajnyomatokat és reprodukciókat láthatja majd egy éven át az Emlékpark közönsége - tette hozzá a muzeológus.
    A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy megtörténtek a park fő látványossága, a Feszty-körkép restaurálásához szükséges előkészítő munkák, a festmény helyreállításával előreláthatólag 2016 szeptemberére végeznek a Szentkirályi Miklós vezette restaurátorok. A munkálatok leglátványosabb részeit nyitvatartási időben végzik el a szakemberek. A felújítás alatt tematikus napokat tervez az emlékpark, amelyeken a látogatók a munkálatok kulisszatitkairól is hallhat a restaurátorok tolmácsolásában.