Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ferenc pápa: a menekültek olyan emberek mint mi

2016-06-19 18:22:00

 "A menekültek olyan emberek mint mi, őket a háború megfosztotta otthonuktól, munkájuktól, rokonaiktól és barátaiktól" - jelentette ki Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében.

    A déli Úrangyala-imádságot (Angelus) követő beszédében Ferenc pápa a menekültek június 20-án esedékes világnapjára emlékeztetett. Az ENSZ által 2001 óta ünnepelt világnap az idén a Mi azokkal vagyunk, akiket menekülésre kényszerítenek jelmondatot kapta.
    Ferenc pápa úgy fogalmazott, a menekültek személyes "történetükkel és arcukkal arra szólítanak fel, hogy ismételten elkötelezzük magunkat az igazságban épített béke mellett".
    A katolikus egyházfő hozzátette: a menekültekkel "akarunk lenni, találkozni akarunk velük, befogadni, meghallgatni őket, hogy velük együtt építsük a békét".
    A Vatikán a héten jelentette be, hogy a pápai állam újabb kilenc szíriai menekültet fogadott be, hat felnőttet és három gyermeket. Ferenc pápa áprilisban a Leszbosz szigetén tett látogatásakor tizenkét szíriai menekültet vitt magával Rómába, ezt megelőzően pedig a Vatikán már tavaly is két menekültcsaládot fogadott be. Mindannyiójukat a római székhelyű Szent Egyed közösség látja el.