Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rendőrgyilkosság Franciaországban - Eljárás indult két feltételezett segítő ellen

2016-06-19 16:59:00

 Eljárást indított a párizsi ügyészség vasárnapra virradó éjjel a hét eleji kettős rendőrgyilkosság iszlamista elkövetőjének két feltételezett segítője ellen.

    A Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében hétfő este elkövetett késeléses támadás után másnap délelőtt vették őrizetbe a 29 éves Charaf-Din Aberouzt és a 27 éves Saad Rajrajit. Mindketten jól ismerték a kommandósok által megölt elkövetőt, Larossi Abballát, ugyanis 2013-ban együtt ítélték el őket azért, mert pakisztáni iszlamista harcokhoz Franciaországban toboroztak önkénteseket. Mindannyian néhány hónapja szabadultak.
    A feltételezett segítők 96 órás őrizetbe vétele után terrorista bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával indított eljárást a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege, miután a gyilkosságban való közvetlen részvételre utaló bizonyítékokat a két férfi esetében egyelőre nem találtak a nyomozók. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásba kerültek. Egy harmadik, szintén kedden őrizetbe vett gyanúsítottat viszont szabadon engedtek a rendőrök.
    A rendőrházaspárra otthonában hétfő este támadt rá a francia állampolgárságú elkövető. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, a különleges egységek behatoltak az épületbe, az elkövetőt agyonlőtték. A házaspár gyermeke túlélte a túszejtést.
    Az elkövetőnek volt egy listája további célpontokról, amelyekben személyeket, illetve foglalkozásokat jelölt meg. Ezt a listát a nyomozók megtalálták a kettős gyilkosság helyszínén. Ezenkívül három mobiltelefont és három kést találtak az asztalon. Az elkövető az Iszlám Államra hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.
    Az Iszlám Állam gyakran buzdítja arra híveit, hogy kövessenek el merényletet rendőrök és katonák ellen azokban az országokban, amelyek Szíriában és Irakban a dzsihadisták állásait bombázzák. A terrorszervezet pontos utasításaiban az is szerepel, hogy magányosan, bármilyen fegyvernek tekinthető eszközzel kell akcióba lépni.
    Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönbüntetésre ítélték, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta - radikalizmusa miatt - a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját ezért lehallgatták, de a rendőrség nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra vagy erőszakos cselekményekre készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.