Emma napja van. | 2024.04.19

Hétfőn rendkívüli parlamenti ülés, Cameron és Corbyn méltatta az áldozatot

2016-06-17 19:05:00

Rendkívüli ülést tart hétfőn a londoni alsóház, amelynek képviselői megemlékeznek Jo Coxról, a csütörtökön meggyilkolt munkáspárti képviselőnőről. Pénteken David Cameron miniszterelnök és Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője együtt emlékezett meg Jo Coxról a képviselőnő választókörzetében.

    A parlament a brit EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás kampánya miatt jelenleg nem ülésezik, de Corbyn a Leeds melletti kisvárosban, Birstallban, ahol Jo Coxot meggyilkolták, pénteken bejelentette: kérte Camerontól és az alsóház elnökétől, John Bercow-tól a parlament megemlékező ülésének összehívását hétfőre, és e kérését el is fogadták.
    Cameron, Corbyn és Bercow pénteken együtt helyezett el virágokat Birstall központi emlékművénél, amely a választókerület lakosságának zarándokhelyévé vált a gyilkosság óta.
    David Cameron rövid nyilatkozatában kijelentette: ki kell űzni a politikából, a közéletből és a társadalomból a gyűlöletet, a megosztási kísérleteket és az intoleranciát. Jo Cox a közösség szolgálatát és a toleranciát tekintette értékeknek, és emléke úgy ápolható a legmegfelelőbben, ha ezek az értékek az egész brit társadalom normáivá válnak - mondta a konzervatív párti miniszterelnök.
    Jeremy Corbyn megemlékező nyilatkozatában szintén kifejtette: Jo Cox emléke azt diktálja, hogy nem lehet helye a társadalom megosztását célzó gyűlöletnek és mérgező retorikának a közéletben. A Munkáspárt vezetője gyűlölet vezérelte bűncselekménynek és a brit demokrácia elleni támadásnak nevezte a 41 éves, kétgyermekes képviselőnő meggyilkolását.
    Pénteken változatlanul rendőrségi őrizetben volt a gyilkosság gyanúsítottja, a helyszín közelében előző nap rövid idő alatt elfogott 52 éves Thomas Mair, de a nyomozó hatóságok semmilyen részletet nem közöltek a lehetséges indítékokról.
    A rendőrség így nem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit sem, hogy Mair a "Britain first" - Nagy-Britannia az első - szavakat kiabálta volna Jo Cox meggyilkolása közben.
    A képviselőnő a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is. Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban pénteken videóüzenetben közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását.
    Mair 40 éve él Birstallban, egy tanácsi szociális lakásban, és a brit médiának nyilatkozó helybéliek szerint soha nem lehetett tőle politikai megnyilvánulásokat hallani. A környékbeli lakók magának való, de segítőkész embernek írták le, akinek ugyan nem volt állandó munkahelye, de alkalmi közösségi munkákat vállalt.
    Öccse, Scott Mair elmondta a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak, hogy testvére mentális problémákkal küszködött, de kapott orvosi kezelést.
    A lap szerint a Skóciában született Thomas Mair neve megtalálható egy apartheidpárti dél-afrikai kiadvány, az S.A. Patriot előfizetőinek online listáján, de az erről tanúskodó bejegyzés több mint tízéves.
    A kormányzó brit Konzervatív Párt, az ellenzéki Liberális Demokraták és az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) nevű EU-ellenes párt pénteken egyaránt bejelentette, hogy nem indít jelölteket a Munkáspárt ellenében a meggyilkolt munkáspárti képviselőnő halála miatt kiírandó időközi parlamenti választáson Jo Cox választókörzetében.
    Pénteken nem volt semmiféle népszavazási kampányrendezvény Nagy-Britanniában, miután a politikai pártok a csütörtöki merénylet után közös kezdeményessel felfüggesztették az EU-tagsági referendum kampányát. Konzervatív párti források szerint a felfüggesztés "legalább szombatig" érvényben marad, de a bennmaradásért kampányoló tábor pénteken közölte, hogy szombaton sem rendez kampányeseményeket.