Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint egymilliárdos intézményfelújításról döntött Zalaegerszeg közgyűlése

2016-06-17 15:57:00

Több mint egymilliárd forint értékű intézményfelújításról, elsősorban oktatási intézmények korszerűsítéséről döntött Zalaegerszeg közgyűlése - számolt be a város polgármestere az előző napi ülés témáiról pénteken sajtótájékoztatón.

    Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: a területi operatív program keretéből 346 millió forintot szánnak a több mint 120 éves Zrínyi gimnázium megújítására, 316 milliót a Landorhegyi Általános Iskola korszerűsítésére, 103 millió forintot pedig az Ady iskola tornatermének felújítására, továbbá 238 millió forint jut az Idősek Gondozóházának korszerűsítésére és 230 millió forint a Vizsla park teljes megújítására.
    A polgármester hozzátette: az iskolák rekonstrukcióját az állami fenntartásba vétel ellenére fontosnak tartja a város, mert nem mindegy, hogy milyen körülmények között tanulhatnak a zalaegerszegi diákok, de számítanak az állami intézményfenntartó hasonló pályázati felújítási lehetőségeire is.
    Kitért arra, hogy a helyi fejlesztéseket célzó pályázat keretében kívánják felújítani az Art mozit, amelyet modern technológiával felszerelt konferencia- és rendezvényteremmé alakítanának át. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tisztelegve pedig 33 millió forintos pályázat jóvoltából kisebb múzeumot és emlékkiállítást hoznak létre az ÁVH egykori zalaegerszegi székházában, a valamikori börtön helyén.
    Balaicz Zoltán a közgyűlési döntések között említette, hogy a város 2002 óta létező Nemzedékek kézfogása elnevezésű programjában bővítették a támogatásokat. A város újszülöttjei után a szülők alanyi jogon ezentúl tízezer helyett harmincezer forintos, utalványként érkező támogatást kapnak, illetve a családok otthonteremtési támogatásához kapcsolódva harminc önkormányzati tulajdonú telket vásárolhatnak meg gyermekes szülők, a gyerekszámtól függő kedvezménnyel.