Auguszta napja van. | 2024.03.29

NFM: tíz területre jelentek meg bányászati koncessziós pályázatok

2016-06-17 13:07:35

 Tíz területre jelentek meg új, nyilvános bányászati koncessziós pályázati felhívások - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint szénhidrogén kutatása, feltárása és kitermelése céljából Bázakerettye, Bucsa, Heves, Jászárokszállás, Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat területére, geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására pedig Győr területére nyújthatnak be pályázatot a befektetők.
    Az eljárásban részt vehet bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet, akár közös ajánlattétel keretében is. A pályázati kiírások területenként nettó százezer forintos vételáron vásárolhatók meg. A pályázatot Győr, Bázakerettye, Bucsa, Heves és Jászárokszállás területére szeptember 27-én, Körösladány, Mezőtúr, Okány-Nyugat, Zala-Kelet és Zala-Nyugat esetében szeptember 28-án 10 és 12 óra között lehet személyesen benyújtani.
    Az elbírálás a benyújtást követő 90 napon belül várható, a koncessziós szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számítva 90 nap áll rendelkezésre, amit a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthat - írta az NFM.
    A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évig, a szénhidrogén kutatási területeknél 20 évig tart. A koncesszió egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül, a koncesszió eredeti időtartamának legfeljebb a felével meghosszabbítható - áll az NFM tájékoztatásában.