Auguszta napja van. | 2024.03.29

Obama: folytatódni fognak a tömegmészárlások, ha nem teszünk a fegyveres erőszak ellen

2016-06-17 06:03:34

 A tömegmészárlások folytatódni fognak, ha az Egyesült Államok nem tesz a fegyveres erőszak ellen és a belföldi terrorizmus megfékezéséért - jelentette ki csütörtökön az amerikai elnök, aki Orlandóba, a 49 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás helyszínére látogatott.

    "Ha nem cselekszünk, több ehhez hasonló mészárlást fogunk látni, mert döntésünkkel megengedjük, hogy ezek megtörténjenek" - szögezte le Barack Obama, aki az Egyesült Államok történetének eddigi legvéresebb lövöldözésének áldozatul esettek családtagjaival találkozott Orlandóban.
    Hangsúlyozta, örömmel vette tudomásul, hogy az amerikai szenátus szavazást kezdeményezett arról, hogy megakadályozzák a terrorgyanús kötődésekkel rendelkezők fegyvervásárlását.
    Obama elnök és Joe Biden alelnök 49 szál fehér rózsából font koszorúkkal rótta le kegyeletét a tömegmészárlás áldozatainak emlékére kialakított, rögtönzött emlékműnél. Az elnök egyben arról biztosította a tömegmészárlás áldozatainak családtagjait és a túlélőket, hogy további lépéseket tesz a fegyveres erőszak megállítására.
    "A mi politikánk túlságosan is lehetővé tette, hogy terroristák, vagy akár csak zavart emberek is, könnyedén fegyvert vásárolhassanak, sőt, ezt törvényesen tehetik meg" - fogalmazott az elnök. Hozzátette: megölelte a gyászolókat akik azt kérdezték tőle, miért ismétlődhet ez meg újra és újra. "Megígértem, hogy további lépéseket teszünk az öldöklés megállítására" - mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik ellenzik a fegyvervásárlás és -viselés szigorítását, találkozniuk kellene az orlandói merénylet áldozatainak hozzátartozóival.
    Az elnök és az alelnök a szivárványszínű zászlókkal fellobogózott városban találkozott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta legsúlyosabb és legtöbb életet követelő tömegmészárlás áldozatainak szeretteivel és a túlélőkkel, valamint az áldozatok segítségére siető rendőrökkel, orvosokkal, ápolókkal. A találkozók után arról beszélt, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk, és a további fegyveres erőszak elkerüléséhez a korábbiaktól eltérő módon kell közelíteni a problémához.
    "Politikai táborokon átívelő összefogásra és együttes munkára van szükség" - fogalmazott, és kitért arra is, hogy az Egyesült Államok továbbra is "fáradhatatlanul" harcol majd az olyan terrorszervezetek ellen, mint az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida.
    A politikai nézetkülönbségeik ellenére is, az elnöki különgépen Obamával utazott Orlandóba Marco Rubio, republikánus szenátor, volt elnökjelölt-aspiráns. A floridai politikus szintén összefogásra szólított fel.
    Közben Washingtonban John McCain republikánus szenátor nyilatkozatot adott, amelyben azzal vádolta meg Obama elnököt, hogy közvetlenül és személyesen ő a felelős az orlandói tömegmészárlásért, mert "kivonta a katonákat Irakból, az al-Kaida Szíriába ment és Iszlám Állam lett belőle, az Iszlám Állam pedig Obama kudarcának következtében lett az, ami". Az arizonai szenátor percekkel később korrigálta nyilatkozatát, azt mondta, "rosszul fogalmaztam", és Twitter-üzenetében, majd írásos közleményben leszögezte: nem személyesen Obamam elnököt akarta felelőssé tenni, hanem a nemzetbiztonsággal összefüggő döntéseit.