Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2016-06-16 15:29:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Várható időjárás péntek estig:
   
    A gomolyfelhő-képződés mellett csütörtökön és pénteken is sok napsütésre számíthatunk. Csütörtökön délután az ország északi harmadán helyenként fordulhat elő kisebb zápor, egy-egy zivatar. Pénteken a déli óráktól nagyjából a Pécs-Salgótarján vonalban, délután már attól keletre elszórtan záporok, zivatarok pattannak ki, helyenként heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással és jégesővel. Csütörtökön a déli szelet nagy területen erős, pénteken a délnyugatira forduló szelet északon és zivatarok környékén több helyen már viharos széllökések is kísérik. Péntek délutántól a Dunántúl északi területein és a Börzsöny térségében már nyugatira, északnyugatira fordul a szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között várható, az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúl északnyugati tájain 25, 27, másutt általában 28 és 33 fok között alakul, de a Tiszántúlon akár 34, 35 fok is lehet.


    Időjárási helyzet Európában:

    A Brit-szigetek és a Balti-tenger feletti középpontokkal nagykiterjedésű ciklon helyezkedik el, amely szinte egész Nyugat- és Közép-Európa időjárását meghatározza. Markáns front csak az Alpok térségében és Spanyolország keleti partvidékén figyelhető meg, de az erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésből többfelé fordul elő a térségben eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű, 30 mm-t meghaladó csapadék is hullik 24 óra alatt. A ciklon előoldalán meleg levegő áramlik Olaszország és a Balkán-félsziget fölé, így arrafelé 25 és 30 fok közötti maximum értékeket mérnek, ugyanakkor Spanyolország északi felén csak 15, 22 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet. Leszálló légmozgások hatása csak a Kelet-európai-síkság keleti harmadán érvényesül. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását előbb az említett frontzóna előtt érkező egyre melegebb levegő alakítja, majd pénteken meg is érkezik fölénk a front.