Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar képzőművészek évzáró kiállítása a Római Magyar Akadémián

2016-06-16 10:12:47

 

Kilenc magyar képzőművész Rómában készült alkotásainak bemutatásával zárja az évadot a Római Magyar Akadémia (RMA).

 

    A Bőrömön - A bőröm alatt című, csütörtök este nyíló tárlaton Ágoston Lóránt, Barta János, Budaházi Tibor, Czene Márta, Forgó Árpád, Kroó Anita, Nyilas Márta, Oláh Katalin, és Süli-Zakar Szabolcs művei láthatók. 
    A művészek a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjas alkotói, akik egy hónapot töltöttek az olasz fővárosban. Kiállított alkotásaik római tartózkodásuk alatt születtek.
    "Az RMA képzőművészeti ösztöndíja Magyarország egyik legrangosabb művészeti elismerése, az egykori Római Iskola kortárs hagyatéka" - mondta Németh Pál szobrászművész, a Pécsi Tudományegyetem docense, az RMA galériájának kurátora az MTI-nek.
    Hozzátette, hogy az idei ösztöndíjasok igen sok művet alkottak, ezért az Akadémia galériáján túl további termeket kellett megnyitni a kiállítás befogadására.
    Németh Pál hangsúlyozta, hogy minden művész szabadon alkothatott, mégis úgy alakult, hogy a művek egy részének témája Róma városa, a másik részének maga a művész lett.
    A kiállítás a kortárs képzőművészet számos műfaját érinti a könnyed ceruza- és tusrajztól a festészet absztrakt, realisztikus, fotórealisztikus vonulatain és a digitális képalkotáson keresztül a figuratív, de kortárs anyaghasználattal átírt szobrászatig - magyarázta Németh Pál.
    Az augusztus végéig látható kiállítást Lovas Ilona festőművész, az RMA képzőművészeti ösztöndíj kuratóriumának tagja nyitja meg, az eseményen a Buda Folk Band együttes ad koncertet.
    Az RMA kulturális programjai a nyári szünet után szeptembertől folytatódnak.