Emma napja van. | 2024.04.19

Összeférhetetlenséget állapított meg az illetékes horvát bizottság Tomislav Karamarko ügyében

2016-06-15 14:06:31

 Összeférhetetlenséget állapított meg az illetékes horvátországi bizottság Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke ügyében, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a magyar Mol olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott - közölte a horvát közszolgálati televízió szerdán.

    A független, önálló testület állásfoglalása szerint Karamarko esetében összeférhetetlenség áll fenn, mert magánvéleményének adott hangot, amikor azt javasolta, hogy Horvátországnak ki kell lépnie a döntőbírósági eljárásból a Mol-INA-ügyben. A összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság szerint az is vitatható, hogy Karamarko baráti kapcsolatot ápol Jozo Petroviccsal, aki a Molt képviseli Horvátországban, miközben az ország perben áll a magyar vállalattal.
    A bizottság úgy véli: Karamarko esetében bebizonyosodott, hogy érintettsége befolyásolhatja hivatali munkáját, ezért a jövőben ki kell vonnia magát a kormány minden, a Mol-INA-ügyet érintő döntéséből.
    A Nacional című horvát hetilap egy áprilisi számában szellőztette meg, hogy Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és az energiapiacot érintő médiaelemzésekért.
    Karamarko felesége úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó, amilyet számos ügynökség kínál. A cég kétéves munkáért kapta ezt az összeget, és az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna.
    Tomislav Karamarko az ügy kirobbanása után maga kérte, hogy a hivatalos szervek vizsgálják ki az ügyet.
    Az eset után a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) bizalmatlansági indítványt nyújtott be Karamarko ellen a parlamentben. Később a horvát kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Híd Függetlenek Listájának kormánytagjai is megvonták a bizalmat Karamarkótól. A Híd úgy véli, hogy Karamarko a kormány első miniszterelnök-helyetteseként emiatt nem tud objektív és pártatlan döntéseket hozni Horvátország és annak állampolgárai érdekében.
    Sajtóértesülések szerint Tomislav Karamarko még szerdán lemond tisztségéről a kormányban.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó