Auguszta napja van. | 2024.03.29

Két helikoptert és katonai felszereléseket adtak át Szolnokon

2016-06-15 12:43:30

 

Két AS-350B típusú, felderítésre, kiképzésre, futárszolgálatra is alkalmas könnyű helikoptert, valamint az MH 2. különleges rendeltetésű ezrednek új fegyverzeti és egyéni felszerelési eszközöket adott át ünnepélyesen Simicskó István honvédelmi miniszter szerdán a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázison.

 

    Az esemény keretében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség és az Amerikai Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnoksága. Az egyezményt Orosz Zoltán, a vezérkari főnök helyettese és Mark C. Schwartz parancsnok írta alá.
    Simicskó István elmondta: mindez komoly előrelépést jelent a honvédség alapfeladatának ellátásában, vagyis az ország biztonságának magas szintű garantálásában. Fontosnak nevezte, hogy a katonák minél magasabb szinten, minél jobb körülmények között tudják ellátni feladatukat és megbecsüljék őket. 
    Ezt a célt szolgálja az ütemezett, folyamatos illetményemelés, az egyéni felszerelésekkel való minél jobb ellátás - jegyezte meg, hozzátéve: emellett fontos a kiválasztás, a kiképzés, a felkészítés és a bajtársiasság erősítése a NATO szövetségi rendszerében is.
    A miniszter közölte: az Egyesült Államok különleges műveleti katonái az indulástól kezdve segítették a felkészítésben a magyar katonákat. A NATO szövetségi rendszerében a legjobbak között szerepelnek a magyar különleges műveleti erők - tette hozzá.
    Hangsúlyozta: 2026-ig szeretnék növelni a védelmi költségvetést, a GDP 0,1 százalékával. Ezt azt jelenti, hogy az elkövetkező tíz évre példaértékű fejlesztési ütemtervet tudnak bemutatni Magyarországnak és a szövetségeseknek - mondta.
    A miniszter szólt arról, hogy az alaptörvény módosítása új feladatrendszerrel bővíti a Magyar Honvédség képességeit és lehetőségeit, hiszen az új típusú fenyegetés, a terrorizmus folyamatosan jelen van a térségben. Szükség van arra, hogy a rendőri erők mellett a katonák is tudják védeni a magyar emberek biztonságát - közölte, rámutatva arra: fel kell lépni a terrorizmus ellen, és a különleges műveleti erőknek kulcsfontosságú szerepük van ebben a küzdelemben. 
    Orosz Zoltán altábornagy felidézte: egy bő évtizede született döntés arról, hogy a Magyar Honvédség különleges műveleti képességgel rendelkezzen, ezt a világban megváltozott folyamatok indokolták. Hozzátette, az Egyesült Államok hadserege a kezdetektől komoly támogatást nyújtott. Hangsúlyozta: folyamatosan értek el eredményeket, amelyek markánsan megjelentek a többi között Magyarország szerepvállalásában az afganisztáni műveleti területen.
    Kiemelte, hogy Sándor Tamás ezredes, az MH 2. különleges rendeltetésű ezred parancsnoka és különleges műveleti katonái kiválóan helytálltak a szövetségesek értékelése szerint. 
    Orosz Zoltán szólt arról, hogy a Magyar Honvédség különleges műveleti képességét tovább fejlesztik és ebben partner az Amerikai Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnoksága. E támogatás, valamint a továbblépés lehetőségét teremti meg a szerdán aláírt együttműködési megállapodás.
    Korábbi tájékoztatás szerint a magyar állam tulajdonában, de előzőleg vagyonkezelőként az Országos Mentőszolgálatnál lévő két AS-350B típusú könnyű helikoptert kiképzési feladatokra fogják használni. A pilóták és a földi kiszolgáló személyzet felkészítése június elején kezdődött meg.
    A szerdai rendezvényen elhangzott: az Egyesült Államok jóvoltából mesterlövészpuskákkal, egyéni felszereléssel és egy zászlóalj típusú mobil vezetési ponttal gazdagodik a két szolnoki alakulat: az MH 86. helikopterbázisa és az MH 2. különleges rendeltetésű ezrede.
    Az eseményen statikus és hatástechnikai bemutatót tekinthettek meg a jelenlevők.