Gedeon napja van. | 2024.03.28

Évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség

2016-06-15 14:10:00

 

Több mint egy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

 

    Londoni pénzügyi elemzők szerint ez azt jelzi, hogy az idén eddig nem gyakoroltak jelentősebb nyomást a brit gazdaság teljesítményére az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazás keltette bizonytalanságok.
    A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint az áprilissal zárult három hónapban átlagosan 5 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 októberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb.
    Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma 31,59 millió, amely a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,2 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg.
    Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót.
    A vizsgált három hónapban 1,67 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 148 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
    Ruth Miller, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó közgazdásza a friss munkanélküliségi adatok szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy ha az 5 százalékról tovább csökken a munkanélküliségi ráta, a Bank of England - a brit jegybank - meghatározása szerint az már nem lenne összeegyeztethető az inflációs céllal. A közgazdász szerint a robusztus foglalkoztatási adatok arra vallanak, hogy az EU-népszavazást megelőző bizonytalanságok nem nehezedtek jelentős súllyal a brit gazdaságra az idei második negyedévben.
    A Capital Economics elemzője szerint, ha a béremelkedés is a jelenlegi ütemben folytatódik, és ha a jövő heti EU-népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol, akkor valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a Bank of England emelje a 2009 márciusa óta 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartott alapkamatát.