Rudolf napja van. | 2024.04.17

Szijjártó: nem történt komoly, a magyar szurkolókat érintő esemény

2016-06-15 10:18:36

 Az elmúlt napok összességében nyugodtan teltek, a konzuli szolgálat beszámolója szerint nem történt komoly, a magyar szurkolókat érintő esemény a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

    A tárcavezető közölte: két esetben ideiglenes útlevelet kellett kiállítania a konzuli szolgálatnak, illetve tizenegy úti okmányokkal kapcsolatos ügyben kellett intézkedniük. Emellett egy magyar állampolgár jelenleg is őrizetben van tiltott eszköz birtoklásáért - közölte. Hozzátette: a konzul folyamatosan figyelemmel kíséri az ügyet, az érintett meghallgatása szerda délután lesz.
    Kifejtette: a lopások megakadályozása érdekében arra kérik a Franciaországban tartózkodó magyarokat, hogy az értékeikre fokozottan figyeljenek és autójukat folyamatosan tartsák zárva.
    Az ideiglenes konzuli szolgálat Marseille-ben már üzemel, így a következő csoportmérkőzés helyszínén is lesz ideiglenes konzulátus, a mobil konzuli egység három munkatársa pedig szerda este indul át oda Bordeaux-ból - mondta. Hozzátette: az ideiglenes konzuli szolgálat Marseille-ben szoros kapcsolatban áll a rendőrséggel, tekintettel az elmúlt napokban ott történt eseményekre.
    A külügyminiszter hangsúlyozta: a rendőrség jelentősen szigorítja a fellépését, hogy a francia városban ne fordulhassanak elő ismét olyan incidensek, mint az elmúlt napokban, ezért tilos lesz alkoholt árusítani elvitelre, ahogyan tilos lesz az alkohol fogyasztása közterületen is. Bármilyen rendbontás történik a városban, az elkövetőket mindig letartóztatják, bíróság elé állítják, és gyorsított eljárásban akár börtönbüntetésre vagy kitoloncolásra ítélhetik őket - tette hozzá.
    Kitért arra: a helyi hatóságok azt kérik, hogy a szurkolók ne a belvárosból induljanak a stadionhoz, hanem a szurkolói zónából, így tudják ugyanis a leginkább garantálni a biztonságukat.
    A tárcavezető kiemelte a regisztráció jelentőségét a konzuli szolgálat honlapján, ezt eddig 7800-an tették meg.
    Megjegyezte: a konzuli szolgálat a meccsjegyekkel kapcsolatos ügyintézésben nem tud segíteni.
    Szijjártó Péter elítélte az osztrák sajtóban a napokban a magyar-osztrák mérkőzéssel kapcsolatban megjelent hangulatkeltő cikkeket, mint mondta, a sportban nincs helye politikai motivációjú, nemzeti alapú hangulat- és feszültségkeltésnek. Az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy "a bevándorlás tekintetében a velünk szemben oly hangos osztrák állásponthoz képest" inkább a magyar kezd az európai állásponttá válni - vélekedett.
    A külügyminiszter a keddi magyar-osztrák mérkőzés eredményével kapcsolatban megjegyezte: jó, hogy vannak még olyan ügyek, amelyek egységbe tudják kovácsolni a nemzetet.