Zsolt napja van. | 2024.04.10

Huszonöt éve alakult újra a Katolikus Karitász

2016-06-14 15:26:00

 

Huszonöt éve, 1991. június 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság egyházi jogi személyként a Katolikus Karitászt, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezetét - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

 

    A segélyszervezet országos központjában, 16 egyházmegyei irodájában és 17 saját fenntartású szociális intézményében több mint 300 munkatárs dolgozik. Országszerte 802 csoportban 8950, a segélyakciók során pedig további több ezer önkéntes segíti a rászorulókat - írták.
    A Karitász munkatársai és önkéntesei nyolc fő területen - idősek látogatása, házi gondozása; családok anyagi, természetbeni és lelki támogatása; munkanélküliek és hajléktalanok segítése; szenvedélybetegek gondozása; fogyatékkal élők gondozása; nemzetiségi problémák enyhítése; menekültek és bevándorlók segítése, gondozása; humanitárius katasztrófahelyzetben történő segítségnyújtás - végzik munkájukat.
    Hozzátették: a Karitász 2016-ban megalakulásának 85. évfordulóját is ünnepli, hiszen a Magyar Katolikus Egyház eredetileg 1931-ben alapította meg hivatalos segélyszervezetét, amelyet a szocialista államhatalom 1948-ban megszüntetett.
    Az 1991-ben újjáalapított és Magyar Karitász néven bejegyzett szervezet nevét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-ben változtatta Katolikus Karitász - Caritas Hungaricára.
    A szervezet újraalakulásával egy időben bekapcsolódott a nemzetközi karitász hálózatba, és tagja lett a világ 166 országát összekapcsoló Caritas Internationalis szervezetnek. E kapcsolatrendszernek köszönhetően a magyarországi szervezet számos alkalommal indított segélyprogramot Erdélyben, a Vajdaságban és Kárpátalján a határon túli magyar rászorulókért, és vett részt katasztrófák okozta humanitárius válság kezelésében a világ számos országában - olvasható a közleményben.