Andrea napja van. | 2024.04.18

Varga Mihály az Egyesült Államok szankciós politikáját koordináló nagykövettel tárgyalt

2016-06-13 17:15:04

 

A kereskedelmi kapcsolatok további bővítéséről, a magyar vállalkozások piacra jutásának támogatásáról, valamint az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióiról tárgyalt Varga Mihály Budapesten Daniel Frieddel, az Amerikai Egyesült Államok szankciós politikáját koordináló nagykövettel. A diplomatát Coleen Bell nagykövet is elkísérte a találkozóra - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel. 

 

    A tájékoztatás szerint a nemzetgazdasági miniszter elmondta: az Amerikai Egyesült Államok Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere, a nyolcadik legjelentősebb magyarországi befektető. Az Egyesült Államokba irányuló magyar export 10 százalékos növekedést mutatott 2015-ben, az amerikai vállalatok több mint 90 ezer embernek adnak munkát, és tavaly 10 új amerikai beruházás érkezett az országba - tette hozzá.
    A megbeszélésen elhangzott: az Oroszország ellen hozott EU-szankciók - az osztrák gazdasági kutatóintézet, a WIFO kutatásai szerint - mintegy napi 100 milliárd euró (31 ezer milliárd forint) veszteséget okozhatnak az Európai Uniónak, és több mint kétmillió munkahelyet veszélyeztetnek a kontinensen. 
    Magyarország két év alatt 4,5 milliárd dollár (több mint ezer milliárd forint) exportlehetőségtől esett el, különösen a gép- és az élelmiszeripar területén - mutatott rá a tárcavezető. A magyar kormány komoly munkát végzett az elmúlt időszakban, hogy helyettesítő piacokat találjon - közölte a miniszter.
    A magyar szakminiszter úgy véli: Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók feloldásáról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a minszki megállapodásból fakadó kötelezettségeit. A következő hónapok feladata, hogy uniós szinten érdemi viták mellett elemezzék, elérték-e a büntető intézkedések a kívánt hatást - szögezte le Varga Mihály a közlemény szerint.