Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődött a macedón elnök visszahívásáról szóló parlamenti vita

2016-06-13 17:14:12

 

Megkezdődött hétfőn Szkopjéban a Gjorge Ivanov macedón elnök visszahívásáról szóló parlamenti vita, amely becslések szerint több napig is eltarthat - számolt be róla a Vesti.mk macedón hírportál.

 

    Az államfő visszahívására vonatkozó szavazást az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) kezdeményezte, mert Ivanov áprilisban - a majdnem két éve tartó belpolitikai válságot kezelendő - kegyelemben részesítette a válságot okozó lehallgatási botrány valamennyi érintettjét. Az elnöki döntéssel nem értettek egyet sem a kormánypártok, sem az ellenzék, a heves tiltakozások és nemzetközi nyomás hatására végül egy héttel ezelőtt visszavonta az államfő.
    Az SDSM már áprilisban, egy nappal a kegyelmi döntés után benyújtotta a Gjorge Ivanov visszahívására vonatkozó kérelmet, amelynek indoklása szerint a kegyelmi rendelettel a köztársasági elnök megsértette az alkotmányt. A beadványt az egyik kormánypárt, az Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) is támogatta.
    A vezető kormánypárt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) viszont úgy vélte, az államfő nem sértette meg az alaptörvényt, így a bejelentések szerint nem is fog Gjorge Ivanov visszahívására szavazni.
    A hétfői ülésen az ellenzék nehezményezte, hogy nem jelent meg az államfő, akit meghívtak, a megjelenésre azonban semmilyen törvény nem kötelezte.
    Mivel 86 képviselő jelezte, hogy hozzá kíván szólni a témához, a becslések szerint az ülés több napig is tarthat. Ahhoz, hogy az alkotmánybíróság vizsgálni kezdje Gjorge Ivanov felelősségét, a 123 képviselő közül 82-nek kell a javaslatot mellett szavaznia. A VMRO-DPMNE-nek 60 képviselője van.