Andrea napja van. | 2024.04.18

Állami gondoskodásban élő gyermekcsapat képviseli Magyarországot a Danone párizsi világkupáján

2016-06-13 12:59:00

Az Európa-bajnokság első csoportmérkőzéseivel egy időben rendezték meg a Danone „Higgy az álmaidban” Focikupa magyarországi döntőjét, amelynek nyertese, Debrecen város csapata Párizsban képviseli majd Magyarországot a világ legnagyobb, 10-12 éves gyermekeknek szóló futball tornáján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elvi támogatásban részesített rendezvényen Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely és a budapesti gyermekotthonok csapatai léptek pályára, a döntő mérkőzést pedig Szántó Dávid, a program helyi nagykövete élőben közvetítette. A győztes októberben, Párizsban képviseli Magyarországot a világkupán, ahol 31 ország csapataival mérkőzhetnek meg és Zinedine Zidane-nal, a program nemzetközi nagykövetével is találkozhatnak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által is támogatott program célja az egészséges életmód népszerűsítése és hogy arra biztassa a gyerekeket, higgyenek az álmaikban.

 

„Higgy az álmaidban!”

Magyarországról idén egyedülálló módon nevelőszülőknél és gyermekotthonokban élő gyermekek vehetnek részt a világ legnagyobb, 10-12 éveseknek szóló futball tornáján, a Danone Focikupa a Gyermekekért programsorozaton. Az elmúlt hetekben a Danone 6 városban tartott regionális előválogatót a gyerekek körében a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány segítségével, a győztes csapatok pedig a focikupa budapesti döntőjén mérkőztek meg egymással, az Európa-bajnokság első csoportmérkőzéseivel egy időben.

„Magyarországi jelenlétünk kezdete óta szervezünk a helyi igényekre épülő társadalmi támogató programokat. Focikupánkat az immár 18 éves Tegyünk Együtt a Gyermekekért részeként rendezzük meg, támogatva a tehetséges, futball iránt fogékony, hátrányos helyzetben élő gyermekeket” – mondta Paolo Maria Tafuri, a Danone Közép- Kelet Európai régió ügyvezető igazgatója. „Úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknek szükségük van olyan célokra, amelyekért küzdhetnek, mi pedig lehetőséget biztosítunk nekik arra, hogy az országot képviselve részt vehessenek egy valódi világkupán. Azt szeretnénk megmutatni a tehetséges fiataloknak, hogy ha igazán küzdenek érte, az álmaik igenis valóra válhatnak” – tette hozzá.

A mérkőzések Debrecen győzelmével zárultak, 2. helyen végzett Budapest, 3. helyen pedig Szombathely, akik a torna Fairplay díját is elnyerték. Miskolc a 4., Szeged az 5., Pécs pedig a 6. helyen zárta az országos focikupát.

A győztes csapat a focikupa nemzetközi, idén októberben, Párizsban megrendezésre kerülő döntőjére utazik, ahol a gyerekek a program nemzetközi nagykövetével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak. A nemzetközi mérkőzésekre Franciaország nemzeti stadionjában, a Stade de France pályáján kerül sor, 32 ország futballcsapatával. Hazánk hosszú idő után immár második alkalommal szerepel a tornán, 2015-ben a Vasas Kubala Akadémia csapata képviselte Magyarországot, a 27. helyen végezve.

 

Összefogás egy jó ügyért

Ma Magyarországon közel 200.000 gyermek él veszélyeztetett körülmények között, közülük több mint húszezer fő állami gondoskodásban. A Danone focikupáját az MLSZ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is támogatja, az országos döntő rendezvényén a legendás Nyilasi Tibor személyesen is részt vett. A kezdeményezés hazai nagykövete Szántó Dávid sportriporter, aki a döntő mérkőzést élőben közvetítette.

 „A sport remek kitörési lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetben élő gyerekeknek, ám ehhez szükség van a nevelőszülők támogató munkájára és olyan programokra, amelyek kifejezetten ezeket a fiatalokat szólítják meg, számukra biztosítanak lehetőséget az álmaik eléréséhez” – mondta Szántó Dávid. „Bármelyikünknek óriási élmény lenne, ha az országunkat képviselhetnénk egy világkupán, nagyon jó ötlet a Danone-tól, hogy itthonról állami gondoskodásban élő gyerekeknek adnak lehetőséget ekkora élményre” – tette hozzá a sportriporter.

„A nevelőszülői szolgálat az egyik legfontosabb eszköze annak, hogy a veszélyeztetett gyermekeket megmentsük, ennek jegyében fejlesztettük az elmúlt években a nevelőszülői hálózatot, hogy az intézményes ellátásról a családias típusú ellátásra történő átállás minél gyorsabban létrejöjjön” - jelentette ki Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. „Ma Magyarországon mintegy 21-22 ezer gyermek van gyermekvédelmi gondoskodásban, kétharmaduk nevelőszülőknél él. Terveink szerint az év végére sikerül elérni azt a célt, hogy a 12 év alatti, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekek ne nagy intézményekben, hanem nevelőszülőknél éljenek.”

 Az MDOSZ jóvoltából a látogatók a programsorozat minden állomásán megismerkedhettek az egészséges táplálkozás alapelveivel, részt vehettek testtömegindex mérésen, a gyerekek számára pedig egészséges joghurtokért zajló, játékos kvízt és sportfoglalkozásokat biztosítottak. A regionális rendezvényeken ismert sportolók és közéleti személyek szurkoltak a gyermekeknek, egy életre szóló élménnyel ajándékozva meg mindenkit, aki csapatával részt vett a Danone programjában.
 

A rendezvényt a Biomark, valamint a Pannon Kávé, a PSN Zrt., a Switelsky és a Szertársport is támogatta.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány