Gedeon napja van. | 2024.03.28

Infektológus: nincs ok a pánikra

2016-06-13 07:28:18

 

Szlávik János infektológus szerint nincs ok a pánikra, amiért Szlovéniában regisztráltak egy zikavírusos megbetegedést, a terhes nők viszont ne kockáztassanak azzal, hogy egy a vírus által érintett területre utaznak.

 

    Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában hangsúlyozta: mind Közép-Európában, mind Magyarországon lehetetlen, hogy terjedjen a zikavírus. Európában a Földközi-tenger térségében jelen vannak az azt terjesztő szúnyogok, amelyektől tehát meg lehet fertőződni, de a betegség emberről emberre csak "nagyon-nagyon ritkán", szexuális úton terjed - mondta. 
    Nem kell tehát pánikba esni, amiért egy csütörtöki hír szerint Szlovéniában megjelent a betegség egy Brazíliából hazatérő sportolónál, és akkor sem kell majd, ha az olimpia után netán Magyarországon is megjelenik - fűzte hozzá.
    A főorvos kifejtette: az esetek legnagyobb részében a zikaláz jóindulatú, gyors lefolyású betegség, amely néhány napig enyhe lázzal, hőemelkedéssel, szemgyulladással, bőrkiütéssel jár. Ugyanakkor van néhány speciális tulajdonsága: rendkívül veszélyes a terhes nőkre és időnként központi idegrendszeri szövődményeket képes okozni. 
    Az előbbiről az infektológus azt mondta: az, hogy százból egy szúnyogcsípés fertőző, hatalmas esélyt jelent a megfertőződésre, ezért a terhes nőknek nem szabad kockáztatniuk azzal, hogy a vírussal érintett térségbe utaznak. Az új eredmények szerint a vírus a csecsemőknek kisfejűséget idéz elő, de koraszülést, meszesedést is okoz, továbbá idegrendszeri kórképekkel is összekötik - figyelmeztetett.
    Emellett a zikaláz minden ezredik esetben bénulást okoz, ami ugyan ijesztő, de az esetek 99 százalékában szintén tünetmentesen elmúlik - tette hozzá.
    A zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül a betegség megjelent Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban. Az Európai Unió és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban eddig hétszáz vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba.
    Amerikai szakértők bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.
    A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben, egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.