Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szijjártó: Magyarország támogatja az osztrák külügyminiszter javaslatát

2016-06-10 16:50:06

 A kormány pénteki ülésén megvitatta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszternek a migrációs válság kezelésére vonatkozó javaslatait, és teljes mértékben támogatja azt a javaslatát, hogy Európán kívül kell eldönteni, jogosult-e valaki a menekültstátusra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek.

    A tárcavezető kifejtette: Magyarország támogatja az osztrák külügyminiszter tervét, hogy a migránsokat mostantól nem szabad beengedni Európába, hanem a kontinensen kívül kell elbírálni, valaki bevándorlónak vagy menekültnek számít-e.
    Az elmúlt időben az bizonyosodott be, hogy azt a migránst, aki Európába érkezik, még akkor is nagyon nehéz visszaküldeni, ha világossá válik, "semmilyen jogalapja nincs" arra, hogy Európában tartózkodjon - magyarázta.
    Szijjártó Péter közölte: a Schengen 2.0 javaslatnak nagyon fontos eleme, hogy hotspotokat kell létrehozni az unió területén kívül, és már ott egyértelmű döntéseket kell hozni. arról, ki  
    Ezért ebben a kérdésben, vagyis hogy mostantól nem engedhetők be a migránsok Európába, hanem előbb a kontinensen kívül kell meghozni a szükséges döntéseket, nagyon szívesen együttműködik Magyarország Ausztriával, és június 23-án, amikor az osztrák külügyminiszter Budapestre látogat, ez lesz a megbeszélések egyik legfontosabb témája - mondta.
    A külügyminiszter véleménye szerint az elmúlt egy évben egyre többen helyezkedtek arra az álláspontra, amelyet "mi már több mint egy éve képviselünk, és amelyért minket több mint egy éven keresztül bíráltak". A külső határok védelme egy éve még szitokszó volt, ma viszont már mindenki úgy beszél erről, mintha mindig is ezt mondta volna - tette hozzá.
    Kitért rá: amikor Magyarország elkezdte felvetni, hogy nem szabad beengedni a migránsokat Európába, hanem Európán kívül kell eldönteni, hogy ki jogosult egyáltalán a védelemre, "akkor ez szitokszónak minősült", ma azonban egyre többen beszélnek erről.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: ahogy múlik az idő, úgy bizonyosodik be, hogy "az Európai Bizottság javaslatai rosszak Európának, Európa vesztét jelentik", ugyanakkor vannak teljesen ésszerű tagállami javaslatok - mint az osztrák külügyminiszteré is -, amelyek a megoldás felé visznek.