Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: tíz éve vezet a Fidesz

2016-06-10 16:45:55

A Századvég júniusi közvélemény-kutatása szerint a pártok versenyében továbbra is a Fidesz vezet. Az alapítvány pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a "legnagyobb jobbközép néppárt" 2006 nyara óta, vagyis tíz éve áll a rangsor élén.

    A Századvég felidézte: 2006 nyarán kezdődött az a jobboldali fordulat a magyar belpolitikában, amelynek eredményeként a Fidesz tartósan átvette a vezetést a pártok versenyében. Ez mai napig változatlan, függetlenül attól, hogy időközben a párt támogatottsága, a politikai ciklusok természetének megfelelően, időközönként csökken vagy emelkedik - írták.
    Legfrissebb felmérésük szerint 2016 júniusában a teljes népesség körében 29 százalék támogatja a Fideszt. A Jobbik 13, az MSZP 9 százalékon áll. A DK támogatottsága a teljes népesség körében 5, az LMP-é 3 százalék.
    A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll. A Jobbikra 24, az MSZP-re 16 százalék voksolna. Ebben a választói csoportban a DK-t 8, míg az LMP-t 4 százaléknyian támogatják.
    A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást június 1-5. között, ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú ember megkérdezésével készítette.