Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hálaadó szertartással kezdődött a brit uralkodó 90. születésnapját ünneplő hétvége

2016-06-10 16:38:00

Hálaadó istentisztelettel kezdődött pénteken az a nagyszabású rendezvénysorozat, amellyel az Egyesült Királyság és a brit Nemzetközösség népei II. Erzsébet királynőt köszöntik 90. születésnapja alkalmából.

    A királynő, aki 64 éve ül a brit trónon, április 21-én töltötte be 90. életévét. Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó "hivatalos" születésnapját júniusban ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a nagyszabású szabadtéri rendezvényeket.
    Pénteken a londoni Szent Pál-székesegyházban Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága mutatott be hálaadó istentiszteletet kétezer meghívott vendég előtt.
    A királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg mellett jelen volt szinte a teljes királyi család, köztük Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, Vilmos herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, Vilmos öccse, Harry herceg, valamint Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos felesége.
    David Cameron miniszterelnök vezetésével felvonult szinte az egész brit kormány, jelen volt Sadiq Khan, London nemrégiben megválasztott első muszlim polgármestere és Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő skót kormány miniszterelnöke is.
    A pénteki ceremónia egybeesett a királynő férje, Fülöp herceg 95. születésnapjával, de Fülöp kifejezett kívánságára e jeles évfordulót semmiféle nagyobb felhajtás nem kísérte, az edinburghi herceg az udvar tájékoztatása szerint szűk családi körben ünnepelt.
    II. Erzsébet és Fülöp herceg az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja.
    A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már tavaly szeptember 9-én megdöntötte, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon, átadva saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját a történelemnek.
    Jövőre újabb jeles évfordulókat ünnepelhetnek az alattvalók: februárban lesz 65 éve, hogy II. Erzsébet királynő trónra lépett, jövő novemberben pedig az uralkodó és Fülöp herceg 70. házassági évfordulója lesz esedékes.
    A mostani hétvége azonban a királynő 90. születésnapjának ünnepe.
    Szombaton tartják a Trooping the Colour néven ismert hagyományos és igen színpompás katonai parádét, amelyet minden évben megrendeznek a "hivatalos" uralkodói születésnapon, vasárnap viszont minden idők legnagyobb londoni utcabáljára várnak tízezer meghívott vendéget.
    A megaparti helyszíne a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld - 1,6 kilométer - hosszú The Mall lesz, amelynek teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel.
    A gigantikus utcabál tízezer vendége közül 7500-an annak a 628 jótékonysági szervezetnek az aktivistái, amelyeket a királynő patronál, 1500 részvételi jegyet a rendezvény hivatalos szponzorai kapnak, ezer belépőre pedig bárki pályázhatott; ezeket nyilvános sorsolással osztották ki februárban.
    Az ünnepi rendezvénysorozat már a múlt hónapban elkezdődött: május 12-étől 15-éig minden este hatalmas, 90 perces parádéval ünnepelték az uralkodó 90. születésnapját a legősibb angliai királyi rezidencia, a London nyugati határában fekvő windsori kastély parkjában, 1500 táncos, énekes, zenész, színész és egyéb művész, valamint 900 ló részvételével.
    A 90 perces program a királynő eddigi 90 évnyi életútjának és több mint hat évtizednyi uralkodásának legfőbb epizódjait idézte fel.