Gedeon napja van. | 2024.03.28

Biharban az RMDSZ-szel szövetkezne a győztes Nemzeti Liberális Párt

2016-06-10 09:16:49

 

A vasárnapi önkormányzati választáson Bihar megyében fölényes győzelmet arató Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytat tárgyalásokat a helyi koalíció megkötéséről - idézte pénteki számában Ilie Bolojant, Nagyvárad újraválasztott liberális polgármesterét a Bihari Napló című napilap pénteken.

 

    A választások végeredménye szerint a PNL 17 képviselőt juttatott be a Bihar megyei önkormányzatba, ahol a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) kilenc, az RMDSZ-nek 7, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) pedig két képviselője lesz. A nagyváradi városi tanácsban a PLN 18, a PSD öt, az RMDSZ pedig négy (a négy évvel ezelőttinél kettővel kevesebb) mandátumot szerzett. 
    A PNL országos ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő Bolojan emlékeztetett arra, hogy pártjának a nagyváradi önkormányzatban kétharmados többsége van, a Bihar megyei önkormányzatban pedig az RMDSZ bevonásával szeretne kétharmados többséget kialakítani. 
    Mint Bolojan elmondta, a PNL-RMDSZ koalíció mind matematikai, mind a megyedemográfiai szempontból a legjobb megoldás lenne. A megyei koalíció létrehozása érdekében a PNL késznek mutatkozik tárgyalni Nagyváradról is az RMDSZ-szel. 
    Ilie Bolojan újságírói kérdésre elmondta: ha az őszi parlamenti választások után ismét felmerül Romániában a régiók kialakításának kérdése, a bihariaknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Nagyvárad régiófővárossá váljék. 
    "Világos, hogy ha a jelenlegi régiók maradnak, akkor Várad nem fog tudni versenyezni Kolozsvárral, viszont ha a jelenlegieknél több régiót alakítanak ki, akkor az egykori Körösvidék, vagy Partium, ahogy az Osztrák-Magyar Monarchiában hívták ezeket a területeket, Bihar, Szilágy, Szatmár megyék és Arad megye egy része közös régiót alkothatna" - mondta Ilie Bolojan.