Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: ellentmondásos az európai kék kártya rendszer

2016-06-10 07:31:13

 

Ellentmondásos és álszent az európai kékkártya-rendszer reformjáról szóló elképzelés, hiszen a legsérülékenyebb csoportok helyett a legerősebbeket segítené - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

    Orbán Balázs azt mondta: a jelenlegi európai jogrendszer nem csillapítja, hanem erősíti az illegális migrációt, ezért minden olyan intézkedés, amelyik a legális bevándorlást "jutalmazza", alapvetően jó. 
    Ugyanakkor ellentmondásos az elképzelés, egyrészt, mert ez a terv tűzoltás helyett a megelőzéssel foglalkozik, másrészt mert álszent: a legsérülékenyebb helyett a legerősebbek csoportokat segítené, tehát az európai politikai elit humanitárius eszmék, ideák álcájába próbál nyers gazdasági és munkaerő-piaci döntéseket csomagolni. Ez biztos, hogy nem szerencsés - értékelt.
    Azzal kapcsolatban is kérdezték a szakértőt, hogy az Európai Bizottság egy keddi bejelentés szerint a nemzetközi menekültválság közös kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodáshoz hasonló partneri kapcsolatot ajánl kilenc közel-keleti és afrikai országnak. 
    Orbán Balázs szerint az ilyen megállapodások szükségesek, de nem elégségesek, hiszen a kibocsátó országok kifejezetten érdekeltek az unióba irányuló migrációban, mivel az náluk csökkenti a túlnépesedést, és javítja a gazdasági helyzetet.