Tivadar napja van. | 2024.04.20

NGM: a várakozásoknak megfelelően alakult az infláció májusban

2016-06-08 09:48:16

Nem volt meglepetés a fogyasztói árak csökkenése, a májusi inflációs adat megerősítette a kormány várakozásait, miszerint az infláció az év végére sem lesz jelentős - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Balogh László a statisztikai hivatal által publikált májusi inflációs adatokat kommentálva hozzátette, hosszú hónapok óta az infláció nulla százalék körül mozog Magyarországon, a magyar gazdaság változatlanul visszafogott inflációs környezetben, enyhe inflációs nyomással szembesül.
    A fogyasztói árak mérséklődésének okaként részben az éves összevetésben alacsony kőolajárat és a nyomott üzemanyagárakat említette, ami átgyűrűzik olyan szolgáltatásokba is, mint a szállítás és fuvarozás, tovább csökkentve az infláció mértékét. Az árak alakulásában szintén szerepet játszik az áfacsökkentés, így a sertéshús ára például csaknem 20 százalékkal csökkent - fejtette ki a helyettes államtitkár. Megjegyezte, hogy a tavaszi fagyok miatt drágultak viszont a friss gyümölcsök, zöldségek.
    Az államtitkár elmondta azt is, hogy Európában szintén gyenge az infláció, így az importon keresztül is viszonylag kevés és alacsony inflációs nyomás éri a magyar gazdaságot.
    Balogh László szerint jövőre a gazdasági növekedés felgyorsulása és az európai folyamatok erősödése növeli, az áfacsökkentés pedig csökkenti az infláció mértékét, egy nagyon visszafogott inflációs környezetet eredményezve. Úgy vélte, hogy az új adótörvények hatása idén még kevésbé lesz érezhető, 2017-ben azonban olyan alapvető élelmiszerek ára csökkenhet, mint a friss tej, tojás és csirkehús, emellett az éttermi szolgáltatás forgalmi adója (áfa) is mérséklődik.