Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó a magyar-román stratégiai partnerségről tárgyalt a román gazdasági miniszterrel

2016-06-08 09:46:35

 A kínai és kelet-közép-európai kereskedelmi miniszterek találkozója alkalmával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt Costin Borc román gazdasági miniszterrel, és megerősítették, hogy Magyarország és Románia stratégiai partnerként tekint egymásra.

    Szijjártó Péternek a tárca által az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében kifejtették: a kínai Ningbóban megrendezett tanácskozáson a magyar és a román miniszter megerősítette, hogy  a két kormány a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági kapcsolatok bővülésének üteme fennmaradjon. 
    Szijjártó Péter elmondta: tavaly Románia már Magyarország második legnagyobb exportpiaca volt Németország után, a magyar-román kereskedelmi forgalom pedig meghaladta a 7,3 milliárd eurót. 
    A magyar és román vállalatok közötti kapcsolatok további fejlesztése érdekében az Eximbank 370 millió eurós hitelkeretet nyitott, a Mol, a Richter, az MVM és a Wizzair pedig folyamatosan növelik jelenlétüket  a román piacon. 
    Sikerült előrelépést elérni Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, Románia ugyanis két éven belül végrehajtja a szükséges beruházásokat, hogy Magyarország Romániától is tudjon gázt vásárolni. 
    Jelenleg tíz olyan útkapcsolat van Magyarország és Románia között, amelyeket határátkelők hiányában nem lehet használni, ezért most megállapodás született arról, hogy a fejlesztések ütemezetten megindulnak a kishatárfogalom megindítása érdekében - áll a közleményben.