Auguszta napja van. | 2024.03.29

Putyin: nem mondtunk le sem a Déli, sem a Török Áramlat megépítéséről

2016-06-07 16:31:45

 

Oroszország nem mondott le véglegesen sem a Déli, sem a Török Áramlat földgázvezeték megépítéséről, de világos állásfoglalást vár az Európai Bizottságtól - jelentette ki kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

    "Ami az exportnak a Fekete-tenger fenekén áthaladó nyomvonalait illeti, azokkal kapcsolatban ismert politikai természetű nehézségek vannak Törökországgal" - jelentette ki az orosz elnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.
    Viktor Zubkov, a Gazprom orosz vállalat igazgatótanácsának elnöke a nap folyamán korábban megtartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az orosz kormány- és az államfő az Európai Unió tagállamaival igyekszik megállapodni egy olyan, a Fekete-tengeren keresztül húzódó gázvezeték megépítéséről, amelyen orosz földgázt szállítanának Dél-Európába. Ez téma lesz azokon a tárgyalásokon is, amelyet a jövő heti szentpétervári gazdasági fórumon meg fognak vitatni Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.
    Zubkov megítélése szerint az orosz hatóságoknak és vállalatoknak az unióval folytatott "kitartó és megfeszített munkája eredményre vezethet". A fő kérdés annak eldöntése, hogy melyik az a harmadik ország, vagy melyek azok a harmadik országok, ahol az Oroszországból induló és a Fekete-tenger alján futó gázvezeték a felszínre bukkan és eljut Görögországig.