Auguszta napja van. | 2024.03.29

Merkel: békés, politikai megoldásra van szükség

2016-06-07 17:17:00

 Békés, politikai rendezésre van szükség a hegyi-karabahi konfliktusban, és Németország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökeként mindent meg is tesz ezért - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben az azeri államfővel folytatott megbeszélése után.

    Az Ilham Aliyevvel közösen tartott sajtótájékoztatón a német kancellár hangsúlyozta, hogy bármikor fellángolhatnak a harcok Hegyi-Karabah körül, ezért folytatnia kell a munkáját az Azerbajdzsántól Örményország támogatásával elszakított terület helyzetének rendezésén fáradozó EBESZ-testületnek, az úgynevezett minszki csoportnak. Németország igyekszik ösztönözni a testület tagjait, köztük Oroszországot, de az Egyesült Államokat és Franciaországot is - mondta.
    Az azeri elnök agresszornak és provokátornak nevezte Örményországot és kiemelte, hogy törékeny az áprilisban bevezetett tűzszünet. Hozzátette, hogy a bakui vezetés békés megoldás keretében kész a lehető legszélesebb autonómiát megadni Hegyi-Karabahnak.
    Angela Merkel Azerbajdzsán társadalmi, belpolitikai helyzetéről szólva kiemelte: "nagyon üdvözölné", ha a német parlamenti pártokhoz közel álló úgynevezett politikai alapítványok ismét működhetnének az országban, mert tevékenységük fontos, amikor a "transzparenciáról, a sajtószabadságról, és természetesen emberi jogi kérdésekről van szó".
    Hozzátette, hogy közelmúltban több elítéltet kegyelemben részesítettek Azerbajdzsánban, amit Németország üdvözöl.
    A gazdasági helyzetről elmondta, hogy a kőolaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése érzékenyen érinti Azerbajdzsánt, de a bakui vezetés elindított egy sor reformot, hogy diverzifikálja, több lábra állítsa a gazdaságot. Németország ebben igyekszik támogatni a kaukázusi országot.
    Ilham Aliyev a többi között elmondta, hogy 2019-ben elkészül a Déli korridor földgázvezeték, amely azeri gázt szállít majd Törökországon keresztül az Európai Unióba. Mint mondta, a 35 milliárd dolláros beruházás révén Azerbajdzsán "új tényező" lesz az energiaiparban, és "barátként" hozzájárul az energiabiztonság erősítéséhez.
    Angela Merkel hozzátette, hogy a Déli korridor megépítése hasznos az EU-nak, mert segít a beszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálásában, és erősíti majd az EU és Azerbajdzsán kapcsolatát. Hozzátette: örül, hogy már nemcsak tervekről, hanem a tervek megvalósításáról lehet beszélni.
    Hegyi-Karabah Azerbajdzsánnal közös határán április elején több napig tartó összecsapások voltak azerbajdzsáni csapatok és a szakadár terület erői között. A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején szakadt el Azerbajdzsántól. A háborúban 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. Az 1994 óta érvényben lévő fegyvernyugvást mindkét oldalon számos alkalommal megsértették.