Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tizenkilenc ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt

2016-06-06 13:40:59

 

Tizenkilenc ítéletet hozott határzár tiltott átlépése bűntett ügyében a Szegedi Járásbíróság a múlt héten - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-t.

    Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság tizennyolc vádlottat egy évre kiutasított Magyarország területéről. Egy vádlottat - akit korábban ugyanilyen bűncselekmény miatt már jogerősen elítéltek - a bíróság egy év négy hónap végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a négy év kiutasítás mellett.
    A vádlottak - akik többségében afgán és pakisztáni állampolgárságúnak vallották magukat - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.
    A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.
    A szóvivő kitért arra, hogy a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra egy hét alatt 16 menekültügyi kérelmet érintő beadvány érkezett, a folyamatban lévő ügyek közül az eljárás egy esetben hatályon kívül helyezéssel, nyolc esetben elutasítással fejeződött be.