Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

2016-06-06 09:05:18

 

Újabb, spontán módon kialakult sátortábort számolt fel hétfőn a francia rendőrség Párizsban, a táborban hetek óta mintegy 2 ezer migráns élt.

 

    A főváros XVIII. kerületében található Eole parkban elsősorban afgánok, szudániak, szomáliaiak és eritreaiak telepedtek le. 
    A rendőrök reggel 7 órakor kezdték meg a táborhely felszámolását, a lakókat buszokkal szállították át a Párizs környéki Ile-de-France régió mintegy hatvan befogadóközpontjába és tornatermeibe. Az emberek reggel 6 órakor már felsorakozva várták a mintegy negyven buszt a park előtt, amelyet rohamrendőrök vettek körbe.
    Vasárnap a hatóságok mintegy 1300 embert számoltak össze a táborban, de hétfő reggel ennél jóval többen, Anne Hidalgo párizsi főpolgármester szerint megközelítőleg 2 ezren vártak arra, hogy elszállítsák őket. Ennek oka a városvezető szerint az lehetett, hogy az emberek tudták, hogy kiürítik a tábort, és szállásokat kapnak. 
    A párizsi prefektúra, a fővárosi önkormányzat és civil szervezetek kezdeményezésére hetek óta tervezett felszámoláson jelen volt Emmanuelle Cosse lakhatási államtitkár is. 
    "Jelentősen növelni kell az országban a menekültek befogadását, Párizs nem bírja egyedül tovább" - mondta az államtitkár. 
    Az elmúlt egy évben ez volt a huszonharmadik, spontán módon kialakult migránstábor a francia fővárosban, amelyet felszámoltak a hatóságok. Ezen a helyen is megszüntettek már egy tábort egy hónappal ezelőtt, de a területre az elmúlt hetekben újabb emberek érkeztek, a tábor napról napra nőtt, az alapellátások viszont hiányoztak. A hatóságok szerint a gyors felszámolásra az elfogadhatatlan higiéniai körülmények miatt volt szükség, múlt héten az Orvosok Határok nélkül nevű humanitárius szervezet is arra figyelmeztetett, hogy a táborban tuberkulózisjárvány fenyeget. 
    Sophie Brocas prefektus a helyszínen szintén arra figyelmeztetett, hogy nemzeti programra van szükség az emberek elosztásához, mert a párizsi régió hosszú távon nem fogja bírni a migrációs nyomást. 
    Párizs főpolgármestere múlt kedden jelentette be, hogy a fővárosban másfél hónapon belül megnyílik az első, ENSZ-normáknak megfelelő humanitárius tábor, ahol egyszerre megközelítőleg 1500 embert tudnak majd ellátni.
    Franciaország nem számít célországnak az Európára nehezedő migrációs nyomásban, az érkezők többsége Nagy-Britannia vagy Németország felé szeretne továbbmenni. Azok, akik nem adnak be menekültkérelmet az országban, nem jogosultak ellátásra, így többségük a párizsi utcákon vagy a calais-i "dzsungelben" várakozik a továbbutazás előtt. 
    Franciaországban tavaly mintegy 80 ezren nyújtottak be menekültkérelmet.