Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az első világháború körüli plakátokból nyílik kiállítás Keszthelyen

2016-06-04 13:13:00

 Vasárnaptól Keszthelyen látható a Magyar Nemzeti Múzeum plakátgyűjteményéből válogatott, az első világháborút és az azt megelőző időszakot bemutató kiállítás. Az Elsodort világ - Plakát-álmok 1910-1920 című tárlat Keszthelyen a Balatoni Múzeum korabeli tárgyi emlékeivel kiegészülve várja a közönséget.

    Az MNM saját, mintegy 45 ezer darabos plakátgyűjteményének nagyrészt még soha, vagy legfeljebb ritkán kiállított példányaiból, 146 eredeti, litografált plakátból állították össze azt a tárlatot, amelyet egy "érzelmeket előhívó és attraktív látványvilágba, sok-sok máig választ kereső kérdést felkínálva" mutatnak be - írja Ihász István, a tárlat kurátora a kiállításhoz készült sajtóanyagban.
    Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó évtizedének színes plakáttermése a háború előtti évek mindennapjait, majd a harcterek valóságát, a forradalmak lázas hónapjait, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést tárja a látogatók elé az utca plakátjainak változásán, a közhangulat formálódásán keresztül. A plakátok alkotói között megtalálhatók az 1910-es, 1920-as évek legnevesebb festői, grafikusai, mások mellett Bortnyik Sándor, Nemes Lampérth József, Pór Bertalan vagy Uitz Béla.
    A kiállítás elején még egy elveszett, "az emlékekben álomvilággá formálódó" világot látunk, a második teremtől már az elsodort régi világ helyett alakuló új világba érünk. Itt a hátország közvélemény-formáló tömegrekvizitumai láthatók, mutatva a háborús propaganda erejét, amelynek fontosságára és erejére ekkoriban ébredtek rá a modern hatalmak. A harmadik, a "mementóterem" a ráismerés tere, amelyben azt jelzik, hogy miként mutatkozott meg a háború igazi arca. Az utolsó, negyedik kiállítási tér már egy egészen új törvények szerint működő, "vészterhes politikai eseményeket megjelenítő világot" mutat.
    A látogatók egy lövészárokban álmodó katona szemszögéből tekinthetik meg a tárlatot, és egy modern köntösbe ágyazott, múzeumi relikviákkal, emléktárgyakkal ellenpontozott kiállítás formájában. A keszthelyi és a budapesti múzeum gyűjteményeiből egyebek közt harangok, hadimozsarak, gyűrűs poharak, porcelán emlékek, illetve a lövészárkokban kézzel készített munkák, továbbá szöveges rendeletek és az Érdekes Újság kivetített oldalai gazdagítják a tárlatot.
    A kiállítás - amelyet vasárnap Csorba László, a MNM főigazgatója nyit meg - szeptember 17-ig látható a keszthelyi Balatoni Múzeumban.