Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Brexit kockázataira figyelmeztető pénzügyi szervezetek már sok mindenben tévedtek

2016-06-04 08:43:00

 

A brit igazságügyi miniszter szerint "már sok mindenben tévedtek" azok a nemzetközi pénzügyi szervezetek, amelyek az elmúlt napokban egymás után hívták fel a figyelmet a brit EU-tagság esetleges megszűnésével járó gazdasági kockázatokra.

 

    Michael Gove a kilépésért kampányoló tábor egyik frontembere, jóllehet a konzervatív párti brit kormány hivatalos álláspontja szerint Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia. David Cameron miniszterelnök mindazonáltal megengedte a kabinet tagjainak, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás kampányában személyes meggyőződésük szerint, akár a kilépés mellett is érvelhessenek nyilvános szerepléseiken.
    Gove-val péntek este a Sky News brit hírtelevízió készített egyenes adásban sugárzott interjút, majd a stúdióba meghívott közönség tehetett fel kérdéseket. A televíziós társaság egy nappal korábban ugyanilyen formátumban megrendezett műsorában Cameron szerepelt.
    Michael Gove a péntek esti műsorban "lehangolónak" minősítette az elsősorban gazdasági kockázatokkal érvelő Cameron - vagyis saját miniszterelnöke - előző napi szereplését. 
    Az igazságügyi miniszter kijelentette: kifejezetten örül annak, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek - mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) - más véleményen vannak a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági kockázatairól, mint ő, hiszen ezek a szervezetek korábban is "már oly sok mindenben tévedtek". Nem látták előre például a 2008-ban elhatalmasodott globális pénzügyi válságot sem.
    Az OECD e héten ismertetett világgazdasági előrejelzésének Nagy-Britanniáról szóló fejezete szerint ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból, 2020-ban több mint 3 százalékkal, 2030-ban már több mint 5 százalékkal elmaradna a brit nominális hazai össztermék (GDP) attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság azokban az években az Európai Unió tagjaként elérhetne.
    Az IMF legutóbbi féléves világgazdasági jelentése szerint a közelgő referendum önmagában is komoly bizonytalanságot okoz a brit gazdaságban aktív befektetői körben, és ennek máris látszanak a gazdaság aktivitására gyakorolt következményei. A valutaalap ezért 1,9 százalékra rontotta a brit gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését az addigi prognózisában szereplő 2,2 százalékról.
    Michael Gove szerint ugyanakkor a brit közvéleménynek "elege van a gazdasági szakértőkből, akik mindig megmondják, hogy (Nagy-Britanniának) mi lenne a legjobb, és következetesen tévednek".
    Az igazságügyi miniszter "munkahelypusztító gépezetnek" nevezte azt EU-t, és kijelentette, hogy a brit lakosság fele megszenvedi Nagy-Britannia EU-tagságát.
    Nem adott tényszerű választ azonban arra a kérdésre, hogy miként szenvedi meg 32 millió brit hazája uniós tagságát, és elismerte: ő sem tudja garantálni, hogy kilépés esetén senki nem veszíti el munkahelyét. Az erre vonatkozó kérdés élét ugyanakkor igyekezett tréfával elütni, mondván: az Európai Parlament 73 brit képviselője bizonyára elveszíti állását, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.