Gedeon napja van. | 2024.03.28

"Unokázós" csalássorozat miatt emelt vádat az ügyészség

2016-06-03 07:52:11

 

Vádat emelt harminc rendbeli csalás bűntette miatt a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség két férfi és egy nő ellen, akik idős emberektől csaltak ki pénzt és értékeket úgy, hogy telefonon a bajba jutott gyereküknek vagy unokájuknak adták ki magukat - közölte a fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

 

    Ibolya Tibor közleményében azt írta: a vád szerint a vádlottak tavaly Budapesten idős, a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes emberek sérelmére követték el a csalásokat. A sértetteket éjszaka telefonon felhívták, az idős emberek valamelyik rokonának, unokájának vagy gyermekének adták ki magukat, és azt állították, hogy bajba kerültek, karamboloztak vagy adósságot halmoztak fel, ezért azonnal pénzre van szükségük. Az idős embereknek azt mondták, hogy mivel a mozgásukban korlátozva vannak, a pénzért nem ők, hanem egy megbízható ismerősük fog elmenni, akinek a kért összeget nyugodtan átadhatják. 
    A vádlottak a csalássorozattal összesen harminc embert tévesztettek meg, több százezer forintot csaltak ki tőlük, volt, akinek csaknem másfél millió forint kárt okoztak.
    Az egyik férfi és a nő jelenleg is előzetes letartóztatásban, a harmadik társuk pedig házi őrizetben van. Velük szemben a kerületi ügyészség végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.
    Ibolya Tibor közleményében kiemelte: a Fővárosi Főügyészség ismételten felhívja az idős emberek figyelmét arra, hogy az utóbbi időben a fővárosban elszaporodott hasonló bűncselekmények miatt legyenek fokozott figyelemmel.