Gedeon napja van. | 2024.03.28

Észt kormányfő: az állandó menekültelosztási mechanizmus alááshatja az Európai Unió egységét

2016-06-01 16:45:00

 

Észtország szolidárist tanúsít az európai migrációs válság során, de a téma megosztja az Európai Uniót, az állandó menekültelosztási mechanizmus pedig alááshatja az Európai Unió egységét - mondta szerdán Varsóban Taavi Roivas észt miniszterelnök.

 

    Roivas a lengyel kormányfő meghívására érkezett Varsóba, Beata Szydlóval a kétoldalú kapcsolatokon kívül többek között  a júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozó előkészületeit, valamint az energiabiztonsági kérdéseket vitatta meg.
    A közös sajtóértekezleten az észt kormányfő elmondta: az egyeztetés során a migrációs válság témájára is kitértek. Hangsúlyozta: Észtország szolidaritást mutat a többi uniós tagállammal, ugyanakkor  ezen a téren  polarizációt észlel az Európai Unión  belül. 
    "Jövőre nézve meg kell találni a megoldást" - sürgette, s aggodalmát fejezte ki, hogy az Európai Bizottság áprilisi, az automatikus menekültelosztási  mechanizmus bevezetésére irányuló javaslata aláássa az EU egységét. "Arra kell összpontosítani, hogy a Törökországgal kötött szerződés, és más, már meglévő megállapodások érvényesüljenek" - mondta.
    Az uniós tagságról szóló brit szavazást illetően mindkét kormányfő kiemelte annak fontosságát, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióban maradjon.
    Biztonságpolitikai kérdésekről beszélve, Roivas elmondta: a NATO védelmi szervezetként jelenleg az elriasztóképesség növelésével Oroszország agresszivitására reagál, mely a Balti-tenger térségében, Ukrajnában és - mint értékelte - Szíriában is észlelhető.