Emma napja van. | 2024.04.19

Nagyon kevés migráns maradna Szerbiában

2016-06-01 13:14:00

 Csak kevés Szerbiába érkező migráns szeretne az országban maradni, erőszakkal pedig nem lehet őket itt tartani - jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár szerdán a belgrádi közszolgálati televízióban (RTS).

    Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 300-350 migráns tartózkodik a szerbiai befogadóközpontokban, ahol ellátást is kapnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy sokan nem szeretnének a központokban megpihenni, inkább a szerb-magyar határ közelében spontán kialakult sátortáborban várakoznának.
    A nem hivatalos adatok azonban riasztóbbak, a segélyszervezetek szerint naponta legalább kétszáz migráns lép be Szerbiába, többségük Bulgária felől, azonban mivel illegális határátlépésekről van szó, a hatóságok számára a legtöbben "láthatatlanok" maradnak.
    A hivatalos adatok szerint tavaly több mint 600 ezren haladtak át Szerbián, azonban csupán 600-an adtak be menedékjogi kérelmet, és fejezték ki szándékukat, hogy a nyugat-balkáni országban maradnának. Idén eddig kevesebb mint 100 ilyen kérelem érkezett a hatóságokhoz.
    A nyugat-balkáni migránsútvonal március elején zárult le, a bevándorlók azonban illegális útvonalakon keresztül továbbra is érkeznek a térség országaiba.