Gedeon napja van. | 2024.03.28

Észak-Koreai pártvezető Pekingben: Phenjan nem hagy fel atomprogramjával

2016-06-01 09:07:00

 Észak-Korea nem kíván felhagyni atomprogramjával - mondta sajtóértesülések szerint Ri Szu Jong, a Koreai Munkapárt alelnöke, a párt politikai bizottságának tagja kínai vendéglátójának, a Kínai Kommunista Párt (KKP) nemzetközi főosztályát vezető Szung Taónak Pekingben.

    A magas rangú észak-koreai vendég, aki egyben pártja nemzetközi ügyeiért is felelős, kedden kezdett Kínában látogatást, amelyet megfigyelők meglepetésszerűnek nevezték; a csütörtökig tartó vizitről Phenjan is csak szerdán közölt először hírt.
    A beszámolók szerint Ri tájékoztatta miniszteri rangú partnerét a Koreai Munkapárt múlt hónapban - 36 év után először - tartott kongresszusáról, kiemelve, hogy országa egyszerre törekszik a gazdaságépítésre és nukleáris erejének fejlesztésére.
    A kétoldalú találkozóról kiadott kínai jelentés nem tett említést a Pekingben rossz szemmel nézett és nemzetközi szinten is bírált észak-koreai atomprogramról. A KKP közleménye a két párt közötti kapcsolatok megszilárdításának és fejlesztésének szándékát hangsúlyozta.
    Kína kormányzati szinten is többször kifejezte, hogy nem szeretne atomfegyvert a szomszédságában, a Koreai-félszigeten, és támogatta az ENSZ BT Észak-Koreát fegyverkísérletei miatt büntető szankciókat is.
    Ri alig néhány órával azt követően érkezett a kínai fővárosba, hogy hazájában ismét kudarccal végződött egy ballisztikus rakétakísérlet. A 12 autóból álló konvoj a repülőtérről egyenesen a Tiaojütaj állami vendégházba szállította a delegációt és az őket fogadókat.
    A dél-koreai sajtóban azt latolgatják, milyen szinten fogadják még a pártdelegáció élén érkezett phenjani vezetőt, aki korábban külügyminiszterként is szolgált. Egy biztos: Vang ji kínai külügyminiszter szerdán Kanadában kezd tárgyalásokat.