Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó Péter: Nem fordulhat elő még egyszer, hogy százezrek lepjék el a kontinenst ellenőrizetlenül

2016-05-31 17:55:00

Nem fordulhat elő még egyszer az, ami 2015-ben történt, hogy emberek százezrei lepjék el a kontinenst ellenőrizetlenül - mondta kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Koppenhágából telefonon az MTI-nek.

    Az egynapos dániai munkalátogatáson tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: közös európai megoldásra van szükség a bevándorlási válság megoldása tekintetében.
    Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Kristian Jensen dán miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel történt megbeszélésén egyetértettek abban, hogy az európai határvédelem elengedhetetlenül fontos része az illegális bevándorlás elleni küzdelemnek.
    A tárcavezető elmondta: arról tájékozatta dán kollégáját, hogy a Schengen 2.0 dokumentumban leírtaknak megfelelően Magyarország a külső határvédelmet tartja a legfontosabbnak a bevándorlási válság kezelése tekintetében.
    A megbeszélésen Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország számára a kötelező kvótarendszer teljes mértékben elfogadhatatlan, mert meghívást jelent azoknak, akik be akarnak vándorolni. A kvóták tovább növelik a bevándorlási nyomást Európában, és nem megoldják, hanem tovább súlyosbítják a válságot - foglalt állást a miniszter.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország zsarolásnak tarja az Európai Bizottság pénzbüntetésre vonatkozó javaslatát.
    A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a dán külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán szóba került az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók kérdése is, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország nem támogatja a szankciók automatikus, "fű alatti" meghosszabbítását.
    A szankciók jövőjéről a lehető legmagasabb szintű nyílt, politikai vitát kell folytatni felmérve azt, hogy a szankciók eddig milyen eredményhez vezettek - jelentette ki.
    A megbeszélésen világossá vált, hogy Dánia nem ellenez ilyen jellegű nyílt vitát az orosz szankciók jövőjéről - tette hozzá.
    Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Dánia és Magyarország egymás megbízható partnerei, aminek alapját a 15 ezer magyar embernek munkát adó dán vállalatok meglévő és a közeljövőben tervezett magyarországi beruházásai jelentik.
    Arról tájékoztatott, hogy dán vállalatok komoly beruházásokat jelentettek be, és hajtanak végre Magyarországon. A LEGO például úgy döntött, hogy megduplázza magyarországi kapacitását, a gyógyászati segédeszközök gyártásával és értékesítésével foglalkozó Coloplast új logisztikai központot épít Tatabányán, a Grundfos, a szivattyúmegoldások és vízzel foglalkozó technológiákat gyártó dán cég pedig úgy döntött, hogy Magyarországra telepíti globális termelési központját.
    Szijjártó Péter elmondta: látogatásán újabb megállapodást sikerült kötni az egyik legnagyobb európai gyógyszergyártó vállalatcsoporthoz tartozó céggel. A Xellia nevű vállalattal kötött megállapodás értelmében az antibiotikumokat gyártó cég tesztlaboratóriumot épít Budapesten, ahol a vállalatcsoport által előállított valamennyi antibiotikum-alapanyagot tesztelik majd a végső használatbevétel előtt. A hárommilliárd forintos beruházás nyolcvan új munkahelyet teremt - tette hozzá a tárcavezető.
    A munkahelyteremtés és beruházásaik révén a dán vállalatok nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság sikeréhez - hangsúlyozta Szijjártó Péter.