Andrea napja van. | 2024.04.18

Banai: utolsó szakaszához érkezett a jövő évi költségvetés vitája

2016-05-31 07:38:45

 

Utolsó szakaszához érkezett a jövő évi költségvetés vitája, a költségvetési bizottság megtárgyalta a parlamenti többség által támogatott átfogó módosító javaslatot, már csak a végszavazás van hátra - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

 

    Banai Péter Benő hozzátette, hogy a költségvetési javaslat megőrizte eredeti karakterét a módosítások megtárgyalása után is: az otthonteremtés, adócsökkentés, béremelés költségvetése maradt.
    Kismértékű módosítások történtek, ezek összege meghaladja az 50 milliárd forintot, de ez a teljes kiadási főösszeg mindössze 0,3 százaléka.
    Nőttek az állami működési jellegű kiadások, ami a diáksport támogatását, a Magyarországon élő nemzetiségek támogatását, vagy a határon túli diákok oktatására szánt összegeket érinti - mondta.
    Ezeknél nagyobb mértékben nőnek a beruházásokra szánt kiadások, ezek közül kiemelte: 10 milliárd forintos keretösszeggel turisztikai beruházásokat célzó előirányzat jött létre, amiből szálláshelybővítést, felújítást finanszíroznak. A kormány szerint a turizmusban az eddigi kedvező adatok mellett további növekedési lehetőség van, ami a foglalkoztatás bővítését és a gazdasági növekedést segíti - hangsúlyozta. A költségvetés a korábbi, 2007-2013-as uniós források kiesését ellensúlyozza azzal, hogy fenntartja az idegenforgalmi beruházások lehetőségét hazai forrásból - fejtette ki.
    A kiadások és a bevételek is nőnek a benyújtott tervezethez képest, de ezek a módosítások a költségvetés alapvető karakterét nem érintik, az államháztartási hiány és az adósságcsökkentés célja továbbra is elérhető - húzta alá Banai Péter Benő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány