Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ma van a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje

2016-05-31 06:08:56

 

Május 31-én - azaz ma - van a társaságiadó-bevallás és az elektronikus beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

 

    Az egyszeres, illetve a kettős könyvvitelt vezető adózóknak a 2015-re vonatkozó társaságiadó-bevallást a 1529-es nyomtatványon kell benyújtaniuk. 
    Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) először választóknak a 1571-es bevallást kell beadniuk, a határidő ebben az esetben a mérlegforduló napját követő ötödik hónap utolsó napja. 
    A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén május 31. Az EB jelű elektronikus űrlap és a kitöltő program az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról letölthető. Az űrlapot - a csatolt beszámolóval és egyéb mellékletekkel - a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszeren keresztül, a Céginformációs Szolgálathoz kell megküldeni. Idén megszűnt a közzétételért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj, így a beszámolóhoz már nem kell fizetési igazolást csatolni. 
    Azok a nonprofit szervezetek, amelyek 2015-ben nem értek el vállalkozásból bevételt, illetve  nem számoltak el költséget, ráfordítást, azaz nincs társaságiadó-alapjuk, a társaságiadó-bevallást kiválthatják egy nyilatkozattal, amit a TAONY nyomtatványon ugyancsak május 31-éig nyújthatnak be. A nonprofit szervezeteknek a beszámoló letétbe helyezését és közzétételét az Országos Bírósági Hivatalnál kell teljesíteniük.