Márk napja van. | 2024.04.25

Vár a Regéci Vár - lezárult a fejlesztés első üteme (VIDEÓ)

2016-05-30 13:52:09

Lezárult Regéc Várában az elmúlt háromszáz év legnagyobb fejlesztése. A projektzáró eseményre 2016. május 28-án kerül sor, ahol Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár adja át az elkészült fejlesztést. „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” című projekt két helyszínen valósult meg, Regéc Várában, ahol újjáépült a négyszintes Öregtorony, aminek környezete is jelentősen megújult.

Új látogatófogadó épület készült és a várárok területén kialakításra került a rendezvénytér. Minden eddigitől eltérő, teljesen új élmények várják már a vár látogatóit, hiszen a nagyszabású fejlesztés nem csupán épített különlegességeket hozott létre, azzal együtt, hogy már önmagában ennek is rendkívüli a hatása. Számos élményelem került az Öregtorony termeibe, amelyek között ép úgy megtalálhatóak a vár 1999-től folyó régészeti ásatásain előkerült leletek egyes darabjai, mint ahogyan a legmodernebb interaktív multimédiás eszközök nyújtotta tartalmak.

A BRTV drónnal készített felvétele a megújult várról

A torony további kimagasló különlegessége az a legfelső szintről elérhető kerengő, melyben sétálva teljesen körbejárható az egyedi panorámát nyújtó épület. Ilyet egyetlen más várban sem tapasztal a látogató, az élmény garantáltan magával ragad mindenkit. Másik helyszín a községben létrehozott Látogatóközpont, ahol állandó kiállítás tárja a látogató elé a Rákóczi család, II. Rákóczi Ferenc életének számos jelentősebb epizódját. 

Állandó és időszakos kiállításokat, 3D vetítőt, pedagógiai foglalkoztatót, kávézót tartalmazó Látogatóközpont további élményeleme az a valós 3D animációs film, amely Regéc Várának három különböző történelmi korszakába nyújt betekintést. Mintahogyan a várban, úgy a Látogatóközpontban is van torony, várfal gyilokjáróval, vagy éppen izgalmas interaktív multimédiás tartalom.

Az elkészült fejlesztési projekt I. ütem néven is emlegetett már, ugyanis Regéc Község Önkormányzata határozott és pontos tervekkel készül az úgynevezett II. ütemre, ami a keleti palotaszárny teljes helyreállítását tartalmazza. Mindenképpen örömteli, hogy a vár bekerült a Nemzeti Várprogramba is, ami a már eddig elkészült fejlesztések még jelentősebb méretű folytatását jelentheti. Regéc Vára „múltunkat megbecsülő, jövőnket építő”, értékteremtést és gazdasági fejlődést egyaránt jelentő fejlesztések helyszíne kell, hogy legyen a jövőben is. (forrás: www.regec.hu)