Tivadar napja van. | 2024.04.20

Nébih: egy év alatt 4 millió forint bírságot szabott ki az Állami Halőri Szolgálat

2016-05-30 13:18:05

 

Az Állami Halőri Szolgálat egyéves működése alatt 230 jogsértést tárt fel és eddig mintegy 4 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ellenőrei - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

 

    A közlemény szerint 2015. május 1-től, működésének megkezdésétől a szolgálat több mint 7000 horgászt és halászt, továbbá közel 120 vendéglátóegységet ellenőrzött.
    A Nébih közölte azt is, hogy a hétvégén orvhalászt és orvhorgászokat is fogott az Állami Halőri Szolgálat. A tájékoztatás szerint Buj külterületén emelőhálós halászt ellenőriztek, aki sem halászatra jogosító okmányokat, sem személyazonosító okmányt nem tudott felmutatni a helyszínen. Az elkövető azonosításához rendőri intézkedést kellett kérni. Az orvhalászt az ibrányi rendőrőrsön előállították bűncselekmény elkövetésének vétsége miatt. A halászeszközt a rendőrök bizonyítékként lefoglalták.
    Szombaton a Hortobágy-folyó és az Árkus-csatorna összefolyásánál négy engedélynélküli horgásszal szemben kellett az ÁHSZ-nek intézkednie. Az elkövetőknél 5 kilogramm jogosulatlanul kifogott halat találtak, köztük 9 méreten aluli szürke harcsa és 1 méreten aluli süllő is volt.
    A Nébih által működtetett ÁHSZ 10 fős csapata a legmodernebb felszerelésekkel végzi az ellenőrzéseket - olvasható a közleményben.