Emma napja van. | 2024.04.19

NGM helyettes államtitkár: átmeneti a beruházások mérséklődése

2016-05-30 13:17:20

 

Átmeneti a beruházások mérséklődése, az év második felében a beruházási teljesítmény számottevő emelkedésére számít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közölte Marczinkó Zoltán, a tárca helyettes államtitkára az MTI-vel, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentésére reagálva.

 

    A kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, a beruházások mérséklődését elsősorban az uniós források ciklikussága okozta.
    Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az első negyedévben az éves beruházási teljesítménynek csak 15-18 százaléka teljesül, így az éves növekedési számot nagyrészt a következő negyedévek beruházási aktivitása határozza majd meg - tette hozzá.
    Marczinkó Zoltán ismertette, az első negyedévi kedvezőtlen folyamatok ellenére a beruházási ráta továbbra is stabilan 20 százalék felett alakulhatott a tárca becslése alapján, ami meghaladja az EU átlagát. A hétfőn közzétett adatok összhangban vannak az NGM várakozásaival - jelezte.
    Kiemelte, hogy a beruházások visszaesésében elsősorban az építési beruházások 19 százalékos csökkenése játszott komoly szerepet, az uniós forrásokból megvalósult nagy volumenű infrastrukturális fejlesztések kifutása miatt.
    A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy számos ágazatban ugyanakkor dinamikusan bővültek a beruházások. Az energiaiparban megduplázódtak a beruházások a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések eredményeként, gyógyfürdő-felújítások és egyházi épületek rekonstrukciós munkálatai miatt pedig csaknem megháromszorozódott az egyéb szolgáltatás ágazat beruházási aktivitása, ez mintegy 190 százalékos növekedést mutatott. Erőteljesen, 32 százalékkal emelkedett a művészet-szabadidő, és 11,5 százalékkal az infokommunikáció ágazat teljesítménye.
    A helyettes államtitkár kiemelte: a kormány már az újraiparosítás programjának kidolgozásakor látta, hogy az uniós támogatások mellett szükség lesz egy másik pillérre is a hazai nagyvállalatok támogatásában. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy folytatódik a nagyvállalati beruházási támogatási program. Erre a célra ebben az évben a magyar költségvetés forrásaiból 15 milliárd forintot fordítanak.
    Marczinkó Zoltán felidézte, hogy tavaly 14 hazai vállalat kapott ilyen vissza nem térítendő támogatást a költségvetésből, a 3 milliárd forintos támogatás segítségével 8,6 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon, és csaknem 500 új munkahely jött létre országszerte.
    A 2014-2020-as uniós programozási időszakban a kis- és középvállalkozások versenyképességét célzó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az év végéig várhatóan több mint 340 milliárd forintnyi felhívás jelenik majd meg, amelyek mintegy 1000 milliárd forint beruházás megvalósításához járulhatnak hozzá. Ezek alapvető célja a szektor tőkehiányos helyzetének javítása kapacitásbővítő beruházásaik, piacra jutásuk támogatása, együttműködésük elősegítése révén - hangsúlyozta Marczinkó Zoltán.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó