Auguszta napja van. | 2024.03.29

OKF: egy órán belül három helyen okozott tüzet villámcsapás Pest megyében

2016-05-30 06:27:31

 

Egy órán belül három helyszínre is riasztották villámcsapás okozta tüzekhez a tűzoltókat Pest megyében - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel az MTI-vel. A meteorológiai szolgálat többfelé további heves esőzésekre figyelmeztet.

 

    Az OKF szóvivője elmondta: Csömörön, Gödöllőn és Kerepesen is egy-egy családi ház tetőszerkezetébe csapott a villám. Az így keletkezett tüzet mindenhol sikerült eloltani, de az épületek lakhatatlanná váltak. A házak lakóit - összesen nyolc embert - rokonoknál szállásolták el.
    Ezen kívül az országon nyugatról keleti irányba végigvonuló viharzóna miatt nem emelkedett jelentősen a tűzoltói riasztások száma. Mostanáig nem érkeztek tömeges bejelentések károkról - tette hozzá a szóvivő.
    Hajdu Márton ugyanakkor hozzátette, hogy a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt az ország keleti felében továbbra is figyelmeztetések vannak érvényben.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a heves zivatar miatt elsőfokú, míg a felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Így ebben a megyében olyan heves zivatarokra is számítani lehet, amelyet károkozó szél, jégeső, valamint rövid idő alatt jelentős mennyiségű, akár 50 milliméternél is több csapadék kísérhet.
    Emellett a fővárosban és további kilenc megyében - Pest,Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg - mind a heves zivatar, mind a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
    A meteorológiai szolgálat azt írta: reggel az Alföldön, északkeleten többfelé előforduló zivatarokhoz helyenként (20-40 milliméter körüli csapadékkal) felhőszakadás, 60 kilométer/óra feletti szél és néhol jégeső kísérheti. Északkeleten az Északi-középhegység térségében az egymást követő zivataros gócokból ennél is több csapadék is hullhat.
    Délelőtt az északkeletei megyékre szorul vissza a csapadékzóna, de ezt követően, várhatóan a Dunától keletre újabb hullámban lehet számítani szórványos zivatarok kialakulására. Délután egyes zivatargócokhoz az ország északkeleti harmadán (Észak-Alföld, Tiszántúl, Borsod) 80 kilométer/órát meghaladó szél és nagy méretű jég is előfordulhat az intenzív csapadék mellett. Késő este az keleti, északkeleti határvidék kivételével stabilizálódik a légkör - tették hozzá.
    Az előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 24-29 Celsius-fok között alakul. Késő estére 16-20 fok közé hűl le a levegő.