Emma napja van. | 2024.04.19

Szakértő szerint nincs értelme tovább enyhíteni a francia munkajogi törvény tervezetén

2016-05-29 09:45:00

 

A Corvinus Egyetem oktatója szerint, ha tovább enyhítene a francia kormány a munkajogi törvénytervezeten, akkor az már elveszítené az értelmét.

 

    Szűcs Anita az M1 aktuális csatorna szombati műsorában azt mondta, Francois Hollande államfő és kormánya februárban tárgyalt a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel a törvény tartalmáról, így az már amúgy is sokkal enyhébb lett az eredetileg tervezettnél.
    Az új munkajogi törvénytervezetet Hollande ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekinti, azt állítva, hogy a reform révén csökkenteni lehet a 10 százalék feletti munkanélküliséget. Az intézkedéscsomag egyik legfőbb eleme a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. Bírálói szerint a reform túlságosan is kedvez a munkaadóknak, és fokozhatja a munkavállalók kiszolgáltatottságát.
    A szakértő szerint, habár Hollande a tiltakozások kifulladására számít, a szakszervezeteknek nincs okuk meghátrálni. Viszont a kormány is ki fog tartani - jegyezte meg.
    Azt mondta, a franciák ugyan egyetértenek azzal, hogy változtatni kell a munka törvénykönyvén, hiszen sokaknak csak ideiglenes munkaszerződése van, és az ő helyzetük nem túl kedvező. Az utóbbi időben azonban több botrány is kirobbant különböző nagyvállalatoknál a felsővezetők bérével, illetve a korrupcióval kapcsolatban, ezek pedig erősítik a tiltakozásokat.