Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megtartotta közgyűlését a Franciaországi Magyarok Szövetsége

2016-05-29 09:09:00

Megtartotta második közgyűlését szombaton a Franciaországi Magyarok Szövetsége (FRAMOSZ) a közép-franciaországi Lyonban.

    A FRAMOSZ-t a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) felkérésre egy évvel ezelőtt öt franciaországi magyar egyesület alapította a franciaországi magyar közösségek összefogása, a magyar nyelv, a magyarságtudat, a hagyományok és a kultúra ápolása terén kifejtett tevékenységek segítése érdekében. 
    A lyoni Magyar Házban megrendezett, Dabizs Mercédesz által elnökölt közgyűlésnek az MTI-hez eljutatott zárónyilatkozata szerint a lyoni, a cote d'azuri, az aix-en-provence-i, a strasbourgi és a grenoble-i tagszervezetek vezetőinek beszámolóját követően az egyesületek megállapodtak abban, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a jövő nemzedéke anyanyelvének ápolására, valamint hogy együttműködnek az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának közös megünneplésében. 
    A egyesületek küldöttein kívül a közgyűlésen vendégként vett részt Fourrier Lilla, a párizsi Alcyon francia-magyar egyesület elnöke, Balogh László, a Közszolgáltató Közalapítvány Kuratóriumának elnöke, Dobos Menyhért, DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Havasi János, a párizsi magyar nagykövetség kulturális tanácsosa. 
    A FRAMOSZ köszönettel nyugtázta a magyar kormány támogatását, amelyet az egyesületek kulturális programjainak megvalósításához nyújtott és nyújt továbbra is. A küldöttek kifejezték készségüket, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel igyekeznek "árnyalni azt a negatív képet, amelyet néhány éve tudatosan alakítottak ki Magyarországról Franciaországban" - olvasható a zárónyilatkozatban. 
    A találkozót a vendéglátó Lyoni Francia Magyar Baráti Egyesület (AFHRA) és a FRAMOSZ közös szervezésében Szajnán innen, Rajnán Túl címmel kulturális programsorozat kísérte, amelyen fellépett többek között a csángó zenét játszó Mákvirág együttes, a FRAMASZ kezdeményezésére alakult lyoni és a grenoble-i gyerekzenekarok, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai. Az esti táncházon pedig a párizsi Balassi Banda húzza a talpalávalót.